måndag 23 november 2015

Bodelningsförrättare kostnad

Bodelningsförrättare kostnad

En bodelningsförrättare har rätt till betalning för sitt arbete och sina kostnader för uppdraget. Det är ni som ska bodela som gemensamt ska betala bodelningsförrättaren. Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti. En vanlig fråga rör förskottsbetalning av bodelningsförrättarens arvode. På Insulander Lindh Advokatbyrå begär vi som huvudregel att ett förskott betalas av båda parter innan bodelningsförrättaren kallar parterna till ett sammanträde.


Detta är inte ovanligt. Normalt sett skall kostnaderna för bodelningsförrättaren delas lika mellan makarna. Emellertid finns det en möjlighet för bodelningsförrättaren att bestämma en annan fördelning, om den ena maken genom vårdslöshet eller försummelse har orsakat ökade kostnader , se ÄktB 17:st 2. Här skall också makarnas ekonomiska situation beaktas. Bodelningsförrättarens primära uppgift är att försöka få er att komma överens om hur ni ska dela upp era saker. Om ni inte kan enas tvångsskiftar bodelningsförrättaren ert bohag.


Till bodelningsförrättare utses för det mesta en advokat och ni har solidariskt betalningsansvar för hans kostnader. I undantagsfall kan bodelningsförrättaren besluta att kostnaderna ska fördelas på annat sätt. Ett annat problem är att en bodelning hos bodelningsförrättare kan bli dyr.


Parterna är i slutändan solidariskt betalningsansvariga för bodelningsförrättarens kostnader. Därefter tar de betalt löpande. I sista hand kan bodelningsförrättaren tvångsskifta om inte parterna kommer överens. Att sitta och käbbla via en advokat tar oftast längre tid än man tror, och därmed stiger kostnaden snabbt. Samlat kostnad beror sen på, hur stort boet är, men det kan bli rätt dyrt.


Det går inte få hjälp från rättsskydd eller rättshjälp, när det gäller bodelningsförrättare. Man betalar allt själv. Jag undrar vad man brukar få betala för arvode till en bodelningsförrättare ? Innan utredning påbörjas och bodelningssammanträde hålls begärs alltid ett förskott in av båda parterna. Kostnad för bodelningsförättare.


AB Advokatbyrån Bäverbrandt är en allmänpraktiserande byrå. Vi arbetar främst med. Utgångspunkten är alltså att du och din make eller sambo betalar för bodelningsförrättaren.


Uppdrag att vara bodelningsförrättare är underkastade de regler som gäller för advokatuppdrag i allmänhet. Tidsutdräkten och kostnaden för den återupptagna förrättningen skulle också reduceras (10). Ersättningen till en bodelningsförrättare vad avser arvode och utlägg delas som regel lika mellan parterna (ÄktB kap. §).


Om dödsbodelägare inte kommer överens om hur dödsboet ska skötas eller arvet fördelas kan tingsrätten, utse en utomstående till boutredningsman, skiftesman eller bodelningsförrättare. Om boutredningsman och skiftesman på domstol. I förhållande till bodelningsförrättaren är båda betalningsansvariga, där kostnaden enligt regel delas lika av parterna.


För de som inte kommer överens är det helt nödvändigt att kunna få effektiv hjälp. Det krävs handläggningsregler som hjälper bodelningsförrättare att driva en bodelning vidare och det krävs bättre ekonomiskt stöd med de kostnader som uppstår. Med dagens regelverk finns inget skydd för den ekonomiskt svagare parten. Angående kostnaden för en bodelningsförrättare är huvudregeln att makarna själva betalar för den tid bodelningsförrättaren lägger ned.


Det är därför att rekommendera att bara låta utse en bodelningsförrättare , som snabbt blir dyr, när det verkligen inte går att komma överens. De flesta bodelningsförrättare vill ha en förskottsbetalning på mellan 5-timmars arbete då det gäller bodelningsärenden. Om en av parterna försvårar bodelningens genomförande kan denne dock få betala en större del av kostnaden.


Går inte det har hen befogenhet att tvångsskifta boet. Tyvärr kan man inte få rättsskydd eller rättshjälp i bodelningsärenden men för det mesta finns det ett överskott i boet som täcker advokatens kostnad. Ett beslut som vardera maken sedan kan överklaga om de inte är nöjda. Makarna får själva betala kostnaden för bodelningsförrättaren som oftast är en advokat. Som nämndes ovan så gör tingsrätten, eller i förekommande fall bodelningsförrättaren , en bedömning av vem som har störst behov av att bo kvar i det gemensamma hemmet eller att överta det gemensamma hemmet.


Bodelningsförrättare kostnad

Ungefär samma behovsprövning skall göras både avseende kvarsittningsrätt och det slutliga boendet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg