fredag 6 november 2015

Göra bodelning själv

Så länge ni är överens om hur bodelningen ska ske så kan ni göra den själv utan advokat. Det enklaste är att använda ett dokumentpaket som ni kan ladda hem online via juridiskadokument. Förutom själva bodelningsavtalet så måste även ytterligare dokument fyllas i och skickas in till myndigheter. T ex kan man göra en partiell bodelning som avser endast ett fordon eller liknande om detta av någon anledning är brådskande och man inte har möjlighet att vänta till dess att man har tid att göra en fullständig bodelning.


Om man gör en partiell bodelning är det ett gott råd att klart ange detta i bodelningshandlingen.

Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket.


Lånar tråden lite för liknande fråga. Vi är separerade sedan 1½ år men fortfarande gifta rent tekniskt men skilsmässan blir klar om några veckor. Vi sålde vårt gemensamma hus för år sedan och delade upp allt gemensamt i största samförstånd.

Nu pratas det om en bodelning och vad jag förstår kan man göra en sådan själv. Om din man gör nya värderingar av fastigheterna vid en senare tidpunkt är huvudregeln att dessa ska ligga till grund för värderingen, då de ligger närmare bodelningen. Ett bodelningsavtal är ett juridiskt dokument där du och din partner kan dela upp olika tillgångar mellan er. Exempelvis en fastighet, bil, båt, fritidshus, värdepapper eller pengar med mera. En bodelning kan göras under ett pågående äktenskap, vid en skilsmässa eller separation som sambos.


Måste man göra bodelning ? Kan man inte fixa allt praktiskt själv ? Jag köper huset av honom, dvs tar över alla lån. Han får de grejer han vill ha. I bästa fall kan makar som skiljer sig komma överens om en bodelning. Då ska de gemensamt göra en bouppteckning. En bouppteckning betyder att makarna kontrollerar vilka olika tillgångar och skulder de har som ska ingå i bodelningen.


Bodelning innebär att ni som är gifta med varandra delar upp egendom mellan er. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

Den behövs exempelvis för att bankkonton ska kunna avslutas och hus säljas. Två av tre dödsbon väljer att låta en jurist göra bouppteckningen, men det kostar en rejäl slant. Du kan också göra bouppteckningen själv.


Nej, det är faktiskt relativt enkelt att själv göra en bodelning om ni använder er av det bodelningsavtal som finns för nedladdning på Juridiska Dokument. Förutom detaljerade instruktioner så ingår även flera andra dokument som ni kan ha användning för vid er bodelning , såsom exempelvis ansökan om lagfart. Bodelning kan göras under ett pågående äktenskap, för att ändra vem av makarna som som äger va om makarna är överens om det. Detta kan göras för att t. I ett bodelningsavtal kan ni dela upp den egendom ni har mellan er, det är ett avtal som visar hur bodelningen ska göras.


Bodelning görs som vi nämnt ovan vid skilsmässa, dödsfall eller under bestående äktenskap. Exempel på egendom som kan tas med i ett bodelningsavtal är fastighet, bil, båt, husbil, fritidshus, pengar med mera. Oavsett om arvingarna är bröstarvingar eller särkullbarn skall både bouppteckning och bodelning göras.


Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Under flera års tid erbjöd vi bouppteckningar via distans till ett fast pris.


Vi upplevde dock att det fortfarande var ineffektivt och att våra kunder hade kunnat kunna göra bouppteckningen helt själv om det bara fick rätt guidning. Vi bestämde oss därför att istället erbjuda en Gör -det- själv -guide för både bouppteckning och. Skyldighet att göra bodelning. Utgångspunkten är att makarna i samband med en äktenskapsskillnad är skyldiga att göra en bodelning och denna ska göras gemensamt av makarna. Göra bouppteckningen själv eller anlita någon.


Det finns särskilda regler för hur en bouppteckning ska gå till. I många fall kan dödsboet göra bouppteckningen själv , men om det känns svårt kan det vara bra att ta hjälp av en person som du har förtroende för. Det går även att anlita en jurist eller begravningsbyrå. Här informerar vi om bodelning och besvarar också frågor som vi ofta får av våra klienter. Denna webbsida är en del i vårt arbete att göra vardagsjuridiken mer tillgänglig för alla och syftar till att hjälpa makar och sambor att själva göra bodelning.


Det är så många par som i onödan spiller en massa pengar på jurister och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg