torsdag 12 november 2015

Ärver adopterade barn sina biologiska föräldrar

Surrogatmödraskap bra alternativ till adoption vid lagskydd och bra försäkringar. FRÅGA Ärver barn sin biologiska förälder om det har blivit adopterat ? Finns flera barn i nytt. Om jag som mor dör först, får min son då ärva sin adoptivfar? Hur blir det i så fall med eventuellt arv efter biologisk far?


Om du avlider går ditt arv i första hand till dina barn (kap. § ÄB).

Om du är gift och din make adopterat ditt barn får dock han ärva istället fast med fri förfoganderätt. Samspelet och anknytningen mellan barnet och föräldrarna byggs upp efterhand. Det är en process som det inte går att sätta någon tidsgräns för. Alla adopterade barn har varit med om att förlora sina biologiska föräldrar och att lämna sin hemmiljö. Om hon inte blivit adopterad av sin styvpappa, eller någon annan, hade hon ärvt sin farmor, minimum den laglott som skulle tillfallit hennes döda biologiska fader.


Hennes biologigsiak farfärldrar hade också full möjlighet att testamentera allt eller delar av arvet till deras bortadopterade sondotter då inga bröstarvingar fanns. Det är många som frågar oss om vad adopterade barn har för rättigheter. Den vanligaste frågan handlar om ifall ett adopterat barn ärver sina biologiska föräldrar , och svaret är inte alltid glasklart.

Det har förekommit uppmärksamma fall där adoptionen inte gick rätt till, och där är det svårare att avgöra vem barnet ärver. Nej, de förlorar bara arvsrätten från den ena biologiska sidan. En biomamma och en styvpappa som adopterar. Barnet ärver sedan från styvförälderns sida precis som om barnet varit biologiskt. En adoption medför alltså att alla rättsliga band mellan föräldrarna och barnet klipps.


Genom adoption uppkommer ett förhållande mellan adoptivförälder och adoptivbarn som ur rättslig synvinkel är identiskt med den biologiska kopplingen förälder - barn. Den rättsliga relationen (däribland arvsrätten) mellan adoptivbarnet och dennes biologiska föräldrar klipps av helt efter adoptionen. Till exempel: En person dör och efterlämnar en son och en avliden dotters två barn (den avlidnes barnbarn.). Om det inte finns några bröstarvingar ärver den avlidnes föräldrar.


Om den avlidne inte var gift så är det i första hand barnen som har arvsrätt och därefter barnbarnen osv. Nu föds flera barn via surrogatmödraskap än via adoption i Sverige. Sedan är det en annan sak, att föräldrar _kan_ välja att ge ett barn endast laglotten, och testamentera mera till de andra. I Sverige genomförs endast så kallade starka adoptioner, vilket innebär att ett adoptivbarn i alla juridiska sammanhang fullt ut anses som adoptivföräldrarnas barn och inte som barn till sina biologiska föräldrar.


Men detta gäller helt oavsett vilket barn som är adopterat eller biologiskt. Adoption är en möjlighet för barn som inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar att få nya föräldrar. Att adoptera är också ett sätt för par eller ensamstående att bilda eller utöka sin familj.


Delägare i dödsboet ärver. Om det finns tillgångar efter den som har dött ärver delägare i dödsboet.

Vem som ärver beror på om den döda var gift eller inte och om det finns barn. Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation. Att som adopterad träffa sina biologiska föräldrar eller åka tillbaka till sitt ursprungsland kallas för återresa.


Denna resa är även en inre resa då många känslor väcks och man kan se sig själv på ett annat sätt efteråt. Resan kan också bli en besvikelse om du exempelvis inte lyckas hitta din biologiska familj. Precis som med fosterföräldrar är du alltså inte biologiskt nära släkt med adopterade syskon.


Ett annat ord för DNA är arvsmassan, vilket är passande, eftersom det är DNA som gör att du ärver egenskaper från dina föräldrar. Hej jag heter diamantino och är är född i portugal och är adopterad kom till sverige när jag var år jag blev jätte intresserad när jag läste om det e någon som hadde sökt upp sina biologiska föräldrar jag har inte det men kag vet nu vad alla heter hittade en tjock pärm som mina föräldrar hadde sparat och så nu håller jag. Enligt lagen om öppen adoption har barnet rätt till kontakt med sina biologiska föräldrar.


Lagen gäller främst barn som adopteras inom Finlan eftersom det är svårt att kontrollera situationen för föräldrar utomlands.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg