onsdag 25 november 2015

Ångest symptom

Få bort din ångest och oro i dag med ljudbok. Ibland vet man vad som framkallat ångesten , ibland inte. Ibland har jag lätt ångest , ibland är den outhärdlig.


Tips: Du kan öva på att hantera ångest genom att försöka stanna kvar i känslan tills den går över. Du kan hjälpa till genom att påminna om att det inte är farligt att ha ångest , även om det känns så. Uppmuntra personen att lära sig mer om vad ångest är och vad hen kan göra för att må bättre.

Du som är nära en person med generaliserad ångest kan behöva vägledning av den terapeut som har ansvar för behandlingen. Man kan själv försöka lindra ångest med exempelvis mindfulness och motion. En form av ångest är panikattacker, som kan vara i minst några minuter. De kan utlösas av vissa situationer eller komma utan förvarning. Man ska söka vård om ångesten är så svår att man inte klarar av vardagen.


Symptom på ångest kan också vara ökad puls, yrsel, aptitlöshet, klump över bröstet, myrkrypningar, koncentrationssvårigheter, spända käkar, huvudvärk och ögonflimmer. När du får ångest har ditt alarmsystem i kroppen satts på. Du har utsatts för en fara.

Därför tar jag här upp åtta fysiska symptom som kan vara tecken på att man lider av kronisk ångest. Ett av de vanligaste symptomen i samband med ångest är muskelsmärta. Stress kan orsaka både smärta och inflammation i musklerna.


I vardagligt tal har ordet ångest kommit att betyda lite vad som helst som man upplever som obehagligt. Frustration, livsleda, oro, förtvivlan eller dåligt samvete, kan nog alla passa in under begreppet. Också allvarlighetsgraden är flytande. Alltifrån ogjorda läxor till kommande klimatkatastrofer kan kännas som ångestskapande.


Fysiska symptom vid ångest. Vårt fysiska och psykiska välmående hänger tätt ihop, och det är därför inte ovanligt att uppleva fysiska symptom vid ångest. Precis som de känslomässiga symptomen så varierar fysiska ångestsymptom från person till person.


Men man kan också få ångest utan att det finns någon egentlig orsak. Då kan den vara svårare att hantera, men oavsett vad som orsakat ångesten finns hjälp att få. Den sjukliga ångesten ger samma känslor av spänning, oro eller panik som vid den vanliga ångesten. En panikångest kan kännas i hela kroppen och ge fysiska symptom. Dessa kan alltså vara helt normala, men de kan också vara symptom på kroppslig anspänning beroende på t. Under ångesten är personen vaksam, misstänksam och spänd på samma sätt som vid flykt- och kamprespons.


Samtiden ger oss ju magknip av ångest och det gäller att med Bibeln som kompass hitta syndabockar och vänsterbeteenden. De som inte blir hjälpta kanske inte har samma rädsla och ångest kring symptomen och de kanske heller inte undviker saker för att må bättre.

Symptom Symptomen på generaliserat ångestsyndrom är samma som ångest , det vill säga känslor av rädsla, oro och nervositet utan att det är adekvat i situationen. De flesta av de drabbade upplever obehag i maggropen eller i bröstet, muskelspänningar, ledsenhet, oro, illamående , svettningar , yrsel , palpitationer och ibland darrningar. I mycket sällsynta fall kan en tumör i binjuren (feokromocytom) vara orsaken till ångest.


Symptomen orsakas av en överproduktion av hormoner som orsakar känslor av ångest. Den mest effektiva lösningen är att hitta och ta itu med källan till din stress eller ångest. Tyvärr är detta inte alltid möjligt. Det kan verka som om vissa hanterar mycket ångest utan några större svårigheter, medan andra faller samman från minsta tecken på stress. Det är därför samma oro kan utlösa olika sällsynta symtom på ångest i varje individ.


Om du aldrig har upplevt några av dessa ovanliga symtom betyder inte det att du inte har problem med ångest. Kroppsliga symptom är vanligt, som till exempel hjärtklappning, darrningar, svettning, svimningskänsla, muntorrhet, rodna diarré och yrsel. Skillnaden mot vanlig blyghet är att rädslan vid social ångest blir ett stort hinder för att man ska fungera normalt i sin vardag. Läs mer: Psykologiguiden om ångest. Du får fysiska symptom som huvudvärk, spända och ömma muskler, värk i nacke och axlar, hjärtklappning, yrsel och orolig mage.


Detta kan du göra för att må bättre: Prata med någon och berätta om hur du mår. Att skriva ner sina tankar och känslor kan hjälpa, likväl som att träna avslappning och göra övningar i mindfulness. När man känner ångest är man ofta känslig för stress. Därför är det viktigt att tänka igenom vad som gör en stressad och försöka ändra på de sakerna.


Vissa får bara en eller ett några fåtal attacker av panik och ångest under sitt liv medan andra har återkommande symtom och blir diagnostiserade med panikångest. Många skäms över sina ångestattacker och vill dölja sina symptom för andra, vilket i sin tur kan bidra till mer ångest och starkare kännslor av panik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg