fredag 13 november 2015

Prata med någon

Vi förhandlar så att du slipper. Ibland är det viktigt att få prata med någon som lyssnar. Det kan ge nya perspektiv som gör att du kommer vidare, eller hjälpa dig att sätta ord på det som är svårt. Att få vara anonym kan kännas bra, och göra det lättare att ta kontakt. Det händer mycket i en människa under uppväxten.


En del kan vara förvirrande och kanske upplever du det svårt att ta upp vissa frågor med familj och vänner.

Känner du att du behöver prata med någon är du välkommen till våra kuratorer. Till kurator kan du komma för ett eller flera samtal. Du som behöver prata med någon , här finns en lista på organisationer som erbjuder stöd på telefon, chatt och mejl. Som närstående kan det kännas mycket värdefullt att prata med andra med liknande erfarenheter.


Oavsett hur situationen ser ut är det viktigt att prata med någon och att få stöd. Därför finns det olika organisationer som du, anonymt, kan kontakta och få hjälp. Att kunna vara anonym kan innebära att man vågar ta ett första steg mot att förändra sin situation.


Orsakerna till att man ringer är många.

Om du vill prata med någon innan du rapporterar kan du vända dig till din studievägledare, studerandeombuden, sociala enheten på Studentkåren eller studerandearbetsmiljöombudet (SAMO) på din sektion. De kan ge dig råd utan att behöva göra något. Vi har öppet vardagar mellan 10. Det kan kännas tryggt att prata med någon du känner.


Du kan prata med någon du känner. Det blir också lättare för någon att stötta dig, om de vet hur du har det. Behöver du någon att prata med ? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Jag tror det är viktigt att inte prata i termerna att nu ska vi sikta på kvalstrecket.


Jag inser att jag måste prata med en psykolog. Inför skolstarten har stiftsadjunkten för ungdomsarbete frågat om vi inte kan ha öppet till midnatt för att de som inte vill vara ute utan bara ha någon att prata med ska kunna komma in i kyrkan. Vill du prata med en präst? Om du behöver prata med en präst under kvälls- och nattetid kan du ringa SOS Alarm på telefonnummer 1och be att få prata med jourhavande präst.


Prästen som du får prata med har absolut tystnadsplikt, vilket innebär att ingenting av det som du säger sprids vidare till någon annan. Vi måste våga prata med varann. Du som känner att du inte kan prata med vän eller familj sök upp en kontakt någon annanstans.

Jag förstår att man inte alltid vänder sig till dem som står närmast, men det viktiga är att du vänder dig till någon ! Jag är säker på att hon älskade livet, och att hon ville leva. Finns det någon att prata med ? Det finns många myndigheter och ideella organisationer som kan hjälpa och stödja dig som har blivit utsatt för brott. Man ska också höra med personen om det finns någon annan person som vore lämplig att också kontakta som kan ge stöd och hjälpa till att säkra situationen.


När någon är akut suicidal är tanke- och känslolivet extremt påverkat och långt ifrån personens vardagliga. Prata med en Storasyster som lyssnar på dig. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om.


En telefonjour för dig som behöver någon som lyssnar. Någon Att Tala Med är en ideell förening, religiöst och partipolitiskt obunden, som bedriver en telefonjour i Göteborg. Alla som svarar i vår telefon är volontärer som genomgått en intern utbildning hos oss. Att chatta är helt anonymt, men det finns inget som hindrar dig från att dela med dig av personlig information. Här kan du träffa personer du aldrig annars skulle ha mött.


En vän för livet, en flört eller en nätkompis är bara ett klick bort. Bli medlem – om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg