onsdag 25 november 2015

Kvinnor som misshandlar män psykiskt

Kränkta män , ofta anonyma, som bara måste tala om hur dåligt det är att hemsidan i första hand är skriven för kvinnor. Så här kan det låta: Hela ert material vänder sig till kvinnor som känner sig psykiskt misshandlade av en närstående man. Jag läser han, han han. Ju fler beröringspunkter och ju viktigare relation, desto större risk för såväl kvinnor som för män , papperskorgar eller parkerade bilar.


Som offer gör man klokt i att glömma vad man lärt sig, det kan vara eNs fel att två träter.

Du kommer med största sannolikhet att själv bli arresterad och troligtvis åtalad för grov kvinnofridskränkning eftersom din partner kommer att använda hela statens enorma stödsystem för misshandlade kvinnor för att hämnas. Att frivilligt sitta inne har använts som sätt för män att ta sig ur denna typ av förhållande. Likväl som det finns män som misshandlar sina kvinnor , så finns det också kvinnor som misshandlar sina män.


Anledningen till att detta samtalsämne är mer eller mindre, ”tabu”, beror sannolikt på att man ser kvinnan som det svagare könet. Kvinnan är ju också den som vårdar och tar hand om andra, eller? Bästa försvaret för ” män ” som misshandlar kvinnor …. Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt.


Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen.

Den här hemsidan fokuserar på kärleksrelationer där en man misshandlar en kvinna. Verbal och fysisk misshandel förekommer även i samkönade parrelationer, och i parrelationer där en kvinna misshandlar en man. Både män och kvinnor misshandlar psykiskt i ungefär samma utsträckning. Psykiskt våld förekommer i såväl heterosexuella förhållanden som homosexuella förhållanden. Emotionell misshandel går att finna i alla samhällsklasser och både yngre och äldre kan utsätta sin partner för psykisk misshandel.


Många som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Misshandeln brukar i regel trappas upp och det är inte ovanligt att den som misshandlar psykiskt börjar ta till även fysiskt våld efter ett tag. Varför misshandlar män kvinnor ? SOMLIGA experter säger att sannolikheten för att en kvinna skall bli dödad av sin man eller pojkvän är större än sannolikheten för att hon skall bli dödad av någon annan, alla kategorier inräknade. Enligt vissa studier är det vanligare att kvinnor misshandlar än män som gör det.


Det är en mer relevant fråga att ställa. Det finns dock vissa skillnader: det är större risk att en kvinna blir fysiskt skadad när en man misshandlar henne. Vissa män misshandlar bara när de har druckit alkohol, andra bara när de är nyktra. En del män misshandlar oavsett om de är fulla eller nyktra. Alkohol är inte orsaken till våld mot kvinnor.


De samband man kan hitta mellan alkohol och våld handlar till stor del om ett kulturellt förhållningssätt till alkohol-berusning används som.

Det finns studier där män och kvinnor rapporterar lika stor utsatthet för våld av en partner. Men forskningen visar att det rör sig om olika typer av våld. Många kvinnor som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.


Terrafem driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på språk. Ibland kan till och med en tidning som Aftonbladet överraska, vilket de gjorde för min del i alla fall med artiklar som handlar om kvinnor som misshandlar sina män , psykiskt såväl som fysiskt. Den stora frågan jag ställer mig är varför inte det här våldet i nära relationer får samma uppmärksamhet. Begreppet omfattar alla våldsamma övergrepp som äger rum i privat miljö och mellan människor som har känslomässiga och nära relationer till varandra.


Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg