onsdag 22 april 2015

Faderskapstest familjerätten

Fastställa faderskap och föräldraskap Fastställa faderskap och föräldraskap. Om ni är gifta blir maken automatiskt registrerad som far till barnet. Om det finns oklarheter om faderskapet gör familjerätten en mer omfattande faderskapsutredning för att fastställa vem som är pappa till barnet. Mamman och den hon uppger kan vara möjlig pappa till barnet är skyldig att medverka till att faderskapet kan fastställas.


Faderskapstest familjerätten

Faderskapstest genom DNA-analys. Om det är oklart vem som är pappa till ett barn kan en DNA-undersökning visa om den man som du uppger är pappa till barnet, verkligen är det. Om föräldrarna till ett barn inte är gifta vid barnets födelse ska faderskapet fastställas av kommunens socialnämnd. Detta görs av handläggare vid familjerätten.


När två ogifta personer får barn har socialnämnden i den aktuella kommunen skyldighet att fastställa faderskapet. Vårdna boende och umgänge. Information om att skiljas när man har barn.


Om adoption av utländskt barn och styvbarn. När du inte är gift har familjerätten skyldighet att försöka ta reda på vem som är fadern. Då görs en för dig kostnadsfri utredning.


Den görs oftast först när barnet fötts. Det är viktigt att du diskuterar detta med din barnmorska. Vårt arbete syftar till att stödja familjer så att de kan finna sin egen lösning för barnets bästa. Familjerättens arbete utgår från barnets behov.


Du kan alltså inte göra något själv för att undersöka om du är far till barnet, utan måste gå till barnet eller fadern för att de ska kunna väcka talan och därigenom ta ett faderskapstest. Ni som är nyblivna föräldrar eller ni som är föräldrar men kanske ska gå skilda vägar, kan stöta på en del svårigheter när det gäller vårdna boende och umgänge. Alla barn har rätt till trygghet tillsammans med sina föräldrar. Moderskapsutredning görs enligt samma princip – för att ta reda på om en kvinna är biologisk mamma till ett barn.


Utredningen är sekretessbelagd och alla uppgifter lagras enligt personuppgiftslagen. Om ni som föräldrar inte bor tillsammans gör familjerätten en utredning. Antingen gör ni ett gemensamt besök på familjerätten eller så kommer ni dit var och en för sig.


Faderskapstest familjerätten

Om det råder osäkerhet eller oenighet kring vem som är pappa till barnet kan ett faderskapstest göras för att fastställa vem pappan är. Vi skickar då ett brev till mamman om att boka tid för besök hos oss för att meddela vem som är pappa till barnet. Vid besöket ska ni för­äldrar ta med giltig legi­tim­ation.


Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. DNA-undersökning kan bli aktuell när den tänkbare fadern är osäker på om han är far till barnet, om det finns fler tänkbara män eller om mannen i äktenskapet ifrågasätter faderskapet. Eller så gör man det när barnet blivit några månader äldre. Pappan kan lämna sitt prov närsomhelst. Sen görs utredning på blodet o matchas mot barnet o mammans.


Faderskapstest familjerätten

Tar några veckor att få svar. Hjälp med att skriva avtal. Föräldrar som är överens, eller som genom samarbetssamtal kommer överens, kan få hjälp av familjerätten med att skriva avtal om vårdna boende och umgänge.


Avtalet ska godkännas om det är till barnets bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg