onsdag 18 november 2015

Psykodynamisk teori

Människor är komplexa varelser och därför måste vi skapa komplexa teorier för att förklara dem. När Freud skapade sina teorier så gick han in i djupet i olika människor istället för att bara skrapa på deras yta. Ett särdrag hos psykodynamisk terapi är att den är individuellt utformad utifrån den unika individ som söker behandling. De som accepterade att en annan grupp psykoterapeuter tagit de breda begreppen psykoanalys och psykoanalytisk terapi som varumärken, ville sannolikt ha ett eget ord med liknande klang som psykoanalys för vad de erbjöd.


Det fick bli psykodynamik. Många efterföljare har sedan bidragit till att psykoanalytisk teori har utvecklats på olika sätt och i delvis olika riktningar.

Detta är viktigt inom det psykodynamiska perspektivet. Psykodynamisk terapi går ut på att patienten ska förstå sig själv bättre. Första upplagans femte tryckning. Hej, Information om de tre olika psykologiska teoriperspektiven som du är ute efter kan du läsa om på t. En psykodynamisk terapi ägnar dock inte alls sin tid åt att ”gräva i barndomen”.


Samtalen handlar lika ofta om det som händer idag. En skillnad jämfört med kognitiv beteendeterapi är att den psykodynamiske terapeuten mer aktivt söker kopplingar mellan det som händer idag och det som hände i barndomen. Desuden er den viden om menneskets sin som psykiatere og psykologer opnår gennem denne terapiform, også meget vigtig.

Omedvetet, förmedvetet och medvetet. Drivklafterna till människans beteende var alltså inte medvetna och därför inte direkt åtkomliga för individens bedömningar. Den topografiska teorin.


Sigmund Freud är förgrundsgestalt och upphovsman till de teorier om människans psyke som ligger till grund för psykoanalysen som behandlingsmodell. Oförenliga teorier om affekter i två aktuella böcker 1. Miljöterapi utvecklades med influenser från psykodynamisk teori , men kan idag i praktiken integreras med olika psykoterapeutiska riktningar. Detta innebär att miljöterapi bedrivs med olika tillämpningar inom olika områden, och med olika grad av professionalisering. Man kan därför inte betrakta miljöterapin som en entydigt definierad.


Just Mitchells förmåga att sammanställa tankar om psykoanalytisk teori och praktik på ett nytt sätt ledde i sin tur närmast till ett paradigmskifte, ett radikalt annorlunda sätt att beskriva och formulera psykodynamisk psykoterapi och psykoanalys – the relational turn in psychoanalysis. Freud ett antal läkare för att diskutera sin teori. Kursen är godkänd som en del i psykologförbundets specialistordning med inriktning klinisk psykologi.


I psykodynamisk terapi träffar du en terapeut en eller flera gånger i veckan under en lång och intensiv perio ibland i flera år. Medan du i KBT träffar din terapeut ungefär 5-gånger under en behandling. Freuds teori om människans utveckling samtidigt som han har utvecklat teorin till att sträcka sig över en hel livstid. En annan känd psykoanalytiker är Margret Mahler. Mahler bygger även hon vidare på Freuds teori om utveckling men man kan även se inslag ifrån både Erikssons och Anna Freuds teorier.


Detta i linje med en psykodynamisk terapi som går ut på att blottlägga upplevelser och minnen som patienten inte visste fanns där. Räknar man in även andra typer av studier är psykodynamisk terapi som metod jämbördig med kbt vad gäller effekten på depression.

Eriksons teori omfattar människans hela liv. Teorin om människans identitetsutveckling. Erikson menar att de olika stadierna sker i förutbestämd ordning som är gemensam för alla människor. Individen måste vara redo för nästa fas för att kunna ta sig genom den på ett önskvärt sätt dvs. Somliga har påpekat att många kritiker inte tagit sig för att själva försöka förstå teorin.


Allt som allt har det kritiska samtalet kring teorin varit berikande för psykoanalysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg