onsdag 9 december 2015

Effektiva möten

Spara tid och fatta bättre beslut genom att ha effektiva möten. Checklista – är era möten effektiva ? Om du kan svara ja på följande frågor har ni redan effektiva möten. Om du svarar nej på flera punkter, finns det fortfarande lite att förbättra. Våra möten har tydliga syften.


Endast de som berörs av mötet deltar.

Den goda nyheten är att man kan lära sig att hålla effektiva möten. Det behöver inte vara särskilt svårt, och det är definitivt värt mödan. För kom ihåg – att människor möts är i grunden någonting väldigt positivt.


Så, hur håller man effektiva möten ? Nedan följer en guide med sju nycklar för att lyckas. Lennart Paulsson, grundare av PP Meetings, tipsar om sina bästa mötesråd. Det som nämns är exempelvis: Många möten saknar ett syfte.


Här följer några tumregler som skapar förutsättningar för bra arbetsmöten. En mötesledare som tar fasta på dessa tre välkända ord på ”A” och kombinerar dem med ett klokt förhållningssätt kan lyfta företagets möten från ordinära till fantastiska.

Lär dig leda rättvisa, konkreta och snabba möten ! Att genomföra och leda effektiva möten är ibland lättare sagt än gjort. Om mötet inte har en 1 stående agenda skall en sådan distribueras innan mötet. Detta för att ge deltagarna möjlighet att förbereda sig både mentalt och praktiskt innan mötet. Där ska bland annat framgå vad mötet går ut på (information, beslut, brainstorming, osv) samt vad som förväntas av den kallade. Det är viktigt att ha en god struktur för förberedelser, genomförande och avslutning.


Det är värdefullt att sätta av tid innan, att tänka igenom vilka personer (och att det är rätt personer) som ska bjudas in till mötet. Effektiva möten Varför? Okej, men hur gör vi för att leda effektiva möten då?


Hur vi bör lägga upp ett möte beror på syftet. Informationsmöten går såklart ut på att förmedla information. Tre mötesnördar ger sin syn på möten och sina bästa tips för effektiva möten.


Elia Mörling menar att vi har ett gigantiskt, kostsamt problem att hantera. I vänsterspalten hittar du mallar för olika slags mötesdokument, och lite längre ner på sidan finns litteraturhänvisningar. Sådana möten är fantastiska att leda! För att skapa effektiva möten krävs genomtänkta strategier både före, under och efter mötet.


En del säger att möten får ta max minuter. Andra säger att vi kör bara stå- möten.

För mig är det viktigaste att SYFTET med mötet styr. Det finns många olika synsätt på vad som är effektivt. Unik erfarenhet att skapa effektiva möten Tänk dig ett internt möte där alla faktiskt har där att göra.


Alla vet också varför de är med på mötet , de har fått verktygen för att komma förberedda och de vet vad de ska bidra med. Tidigare kunde möten dra ut för att man hade så trevligt ihop. Nu har man trevligt under andra tider – möten är inte det forum som är till för det. Vid beslutsmöten delges beslutsunderlag alltid innan mötet för att ge tid till reflektion. Lean Meeting - roligare möten som sparar tid.


Mark Dixon visar hur Lean Coffee inspirerar till effektivare och roligare möten. Ingen lägger fokus på telefonerna eller sina egna datorer som annars är vanligt i möten. Diskussionen blir äkta och närvarande - en enorm skillnad i teamets energi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg