torsdag 3 december 2015

Fullfölja skilsmässa efter betänketid

Fullfölja skilsmässa efter betänketid

Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid. Kräver lagen betänketid så skickar tingsrätten därefter hem ett brev med exakt datum för när ens betänketid börjar och när den är över.


Det spelar ingen roll om ansökan fullföljs av båda makar eller endast en av dem. Om inte någon av makarna fullföljer ansökan inom ett år från betänketidens början (eller med andra ord: inom sex månader från och med betänketidens slut) förfaller yrkandet om äktenskapsskillna vilket innebär att målet avskrivs utan att. Vad gör man om man begärt äktenskapsskillnad gemensamt men efter betänketiden så vill bara den ena parten fullfölja skilsmässan.


Betänketid löper alltid på ett äktenskap om ansökan är enskild. I detta står det vilken dag betänketiden börjar och vilka dagar som är den första respektive den sista dagen som ni kan fullfölja ansökan och tingsrättens målnummer. Nya personbevis måste lämnas tillsammans med fullföljandet.


Om ni inte fullföljer skilsmässan efter betänketiden kommer ni att fortsätta vara gifta. Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt eventuellt en del andra handlingar skickas till tingsrätten. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med. Det är inte ovanligt att makar beslutar sig för att dra tillbaka skilsmässoansökan under sin betänketid.


Detta ställer till med problem om exempelvis en bodelning har hunnit påbörjas under betänketiden. I de fall man är överens om skilsmässa börjar betänketiden då ansökan om skilsmässa kommer in. Efter att man skickat in om att man vill fullfölja skilsmässan , hur lång tid tar det innan det går igenom? När börjar betänketiden ? Min kompis sa att mitt x kan överklaga men hur lång tid har han på sig att göra det?


Fullfölja skilsmässa efter betänketid

Fullföljd av ansökan om skilsmässa. Efter det att betänketiden har löpt under sex månader måste någon av makarna lämna in en ansökan om fullföljd av skilsmässan för att skilsmässan ska beviljas. Domstolen dömer således inte automatiskt till skilsmässa efter det att betänketiden löpt ut. Min far vill skiljas och har lämnat in Ansökan om stämning – äktenskapsskillnad eller upplösning av registrerat partnerskap till Tingsrätten. Hans fru vill inte skiljas och har bestridit skilsmässan därför har dom nu fått betänketid på månader.


Om makarna vill fullfölja skilsmässan efter betänketiden ska de meddela detta till tingsrätten. I det fall tingsrätten inte hört något från makarna inom ett år efter det att ansökan gjordes avskriver domstolen ärendet och äktenskapet fortsätter. Jag och min fru ansökte om skilsmässa och fick månaders betänketid.


Jag köpte ut henne från huset vid en bodelning under betänketiden vilket vi har dokumenterat. Vi valde att inte fullfölja skilsmässan. Efter ytterligare ett år ca så bestämde vi oss för att flytta ihop igen i ett nytt hus varpå jag sålde huset.


Ska skilsmässan föregås av betänketid kommer den att beviljas tidigast efter sex månader. Detta är den kortaste tid som är möjlig vid betänketid. Dessutom måste en make som önskar att fullfölja ansökan om skilsmässa efter betänketiden om sex månader skicka in en ansökan om fullföljd till tingsrätten. Blankett för att begära fullföljd: Begäran om att fullfölja skilsmässa efter betänketid (pdf) Vad är särlevnadsintyg UPPLYSNINGAR TILL BLANKETTEN.


Skilsmässa blankett pdf. Med skilsmässa i nedanstående text avses såväl äktenskapsskillnad som upplösning av registrerat partnerskap Skicka blanketter, brev och paket. Nu har vår betänketid snart tagit slut, och det är dags att skicka in papper på att fullfölja den.


Räcker det med att jag skickar in personbevis och brev om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg