onsdag 23 december 2015

Komma vidare efter separation

Komma vidare efter separation

De flesta brukar uppleva att det känns skönt att komma tillbaka till rutiner och vardag efter att ha genomgått en kris. Men det är viktigt att komma ihåg att den vardag man kommer tillbaka till inte ska vara för kravfyll sänk förväntningarna du vanligtvis har på dig själv och tillåt dig att behandlas med silkesvantar just nu. Att i välmenad vilja säga till någon: ”gå vidare , släpp taget. Här är en mycket stark anledning till varför det tar tid att komma igen efter en separation : när vi blir förälskade sätts en dynamik igång inom oss som har till syfte att svetsa. Om separationen drar upp oläkta sår i ljuset kan det vara svårare att komma vidare.


Men vi utvecklas hela livet. En del har lyckats att läka såren i efterhan exempelvis genom psykoterapi eller goda nära relationer senare i livet. Då behöver inte gamla känslor återkomma i en separation. Men fastnar du trots att du har gjort allt du kan finns det sätt att ta sig vidare. Gör du aldrig det kommer det att ta ännu längre tid för dig att komma över din före detta.


De första dagarna efter en separation är verkligen ett helvete. Detta är tidsperioden då det enda man kan göra är att börja gå vidare. Man kan inte sluta tänka på det dåliga, och ej heller på det bra.


Men sedan, efter att det har gått lite ti glömmer man den andra alltmer, utan att man ens tänker på det. Efter allt jag gjort, offrat och ställt upp med? Att få älta, analysera och ställa frågor är en del i processen att komma vidare.


MEN vi kan också fastna om vi inte tar det ett steg vidare genom att fokusera på oss själva och vad vi vill med framtiden. Efter någon månad bestämde vi oss för att försöka igen. Svårt för mej att gå vidare och släppa sveket, men eftersom jag så gärna ville leva med honom så gjorde jag det så gott jag kunde.


Han däremot har aldrig blivit som han va innan. Vid minsta motgång så har han i princip gjort slut, och betett sej känslokallt. Komma över sitt ex och gå vidare efter en separation. Hur kan man komma över sitt ex och gå vidare efter en separation ? Det är lättare att komma över ett uppbrott efter några månader tillsammans jämfört med om ni stått vid varandras sida i flera år.


Det är viktigt att man lär sig vända bla även om det kan vara svårt att göra det. När du är mitt uppe i en separation kan det kännas som att man aldrig kommer att kunna gå vidare. Oavsett om man är den som lämnar, blir lämnad eller om det var ett gemensamt beslut. Alla reagerar olika på sorgen över att det inte blev som man hade förväntat sig, planerat för och hoppas på. Men inte mycket om hur man går vidare när skilsmässan är ett faktum.


Komma vidare efter separation

En del tror därför att jag är en högerkristen kärnfamiljskramare som vill hindra folk från att skiljas och skuldbelägga dem som gjort det. Inget kan vara mer fel. Här är därför några tankar om hur man kan gå vidare efter en skilsmässa. Efter en separation kan emotionell abstinens uppstå.


Att avsluta ett förhållande är inte lätt, och det psykologiska lidandet kan vara förödande för hjärnan. Men en separation är inget misslyckande. Det är bara ett tecken på att du och din partner inte längre blir lyckliga av att leva tillsammans.


Det menar Karin Isberg, diplomerad coach och terapeut med utbildning inom psykologi och neurovetenskap, som har tagit fram Året Runts onlinekurs Kom vidare efter skilsmässan. Det tar tid och det kommer gå upp och ner. Jag har för mig att den första läxan jag fick av den psykologen jag gick till efter min separation var att försöka tänka ut vilka saker jag själv uppskattar att göra och tycker är roligt, till skillnad från det vi tyckte var roligt.


Annars kan som sagt ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning. Vid separation Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter er separation. Har ni barn är det deras bästa ni ska ha i bakhuvudet. Därför bör ni efter separationen sträva efter en relation där ni kan kommunicera med varandra.


Ibland kan parterapi hjälpa även efter skilsmässan. Man kan vilja hämnas i tanken, men tänk på att en eventuell hämnd kommer att gå ut över era gemensamma barn. Tankar som ‘’jag kommer aldrig hitta någon igen’’ eller ‘’mitt liv är en enda röra nu’’ kan leda till att ditt perspektiv begränsas och då är det svårt att ta sig vidare.


Men kom ihåg att du både kan sörja och gå vidare. Sorg ger alla möjliga somatiska, emotionella och kognitiva reaktioner och de kan växla snabbt. Ibland blir man rädd för sina egna reaktioner, tror man håller på att bli galen, allvarligt sjuk eller att man aldrig ska komma tillbaka till ett fungerande liv igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg