tisdag 15 december 2015

Ädelputs med glimmer

Högvärdig ädelputs med glimmer med en finare struktur än traditionell rivputs som används där man ställer höga krav på utseende, tålighet och beständighet. Högvärdig genomfärgad ädelputs med glimmer som används där man ställer höga krav på utseende, tålighet och beständighet. Fabrikstillverkad genomfärgad ädelputs baserad på kalk och cement med välgraderad vit dolomit som ballast. En högvärdig ytputs som används där man ställer stora krav på utseende, tålighet och beständighet.


Ädelputs med glimmer

Innehåller glimmer som ger putsen speciell lyster. Den förbättrar hållfastheten i alla klimat och ger en jämn ljus färg, som gör putsen lätt att pigmentera. Kunskapen att identifiera och återskapa äldre ädelputser är generellt sett bristfällig, både bland mur- och putsentreprenörer och beställare.


Alltför ofta täcks traditionella rivputser med hårdare cementbaserad tunnputs. Huset är ursprungligen en träkåk som reviterades med ädelputs med glimmer någon gång på 60-talet av förre ägaren. Ser fortfarande fint ut och verkar vara ett bra utfört jobb.


Ädelputs med glimmer

Planen är att tillbyggnaden ska få samma typ av puts. Det är sammanlagt cirka kvadratmeter vägg som ska putsas. Det går ofta under just namnet rivputs och har då blandats för att få de rätta egenskaperna. En vacker variant är till exempel rivputs med glimmer som ballast.


Behöver ädelputs nät för en murad tegel eller lättbetong grund? Terrasit är ursprungligen ett produktnamn på en genomfärgad puts som innehåller glimmer. Vertikaliteten är synlig på långt håll och en viktig del av arkitekturen.


På äldre bilder kan man också se att byggnadskroppen haft en neonskylt på taket mot Industrigatan. Trots utbytta fönster bevarar fasaden mycket av sin ursprungliga ka-raktär. Putsen i de nybyggda bostadskvarteren är med ett undantag riven ädelputs med glimmer som ger en gedigen karaktär och åldras vackert. Undantaget är den gröna fasaden i kvarter som avfärgas på slät filtad tjockputs.


En sk Ädelputs med glimmer. När solen ligger på så gnistrar vissa stänk i fasadputsen. Många fastighetsägare har denna typ av fasadputs och vill gärna återställa detta vid fasadrenovering. Framför allt vanlig fasadputs på villor. Anläggningen har fått en ny bar, kök, förbättrad tillgänglighet och utrymning.


Funkiskaraktären har återvänt liksom bottenvåningens ekfönster med eloxerade bläck i mässingsfärg. Denna typ av fasadputs innehåller både kalk och cement och även glimmer. Rätt utförd får man en mycket vacker fasadputs som håller mycket länge. Nu finns det ju andra typer av material som man målar fasadputs med som till ex målning med kalkfärg. Ett kännetecken på en ädelputs är att fasadputsen glimrar till vid vissa solljus på ett trevligt sätt.


Detta beror på att ädelputsen har en tillsats av glimmer. Olika strukturella ytskikt kan uppnås med olika bearbetningstekniker av ädelputsen. Torrsläckt kalk är släckt med en mindre mängd vatten och bildar ett pulver.


Traditionell kalkfärg tillreds av kalkdeg, vatten och färgpigment. Skrapade ädelputser med varumärken som Terrasit har funnits i bortemot 1år. Glimmer fanns med för att ge en glittereffekt i ytan som skapades genom att ytlagret revs av med ett spikbräde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg