onsdag 16 december 2015

Aspergers syndrom orsaker

Aspergers syndrom - orsaker. Detta ger diagnosen karaktären av att vara individuell. Den vanligaste orsaken är att det finns en ärftlighet, det är vanligt att biologiska släktingar har liknande personlighetsdrag. En orsak kan vara ärftlighet, att depression finns i släkten. En annan orsak kan vara att man varit med om jobbiga händelser.


Depression orsakas av en mängd olika faktorer, både ärftliga och miljöbetingade. Prenatala orsaker kan till exempel vara avvikelser på. Autism Spectrum Conditions.


De som tidigare fått denna diagnos ska utifrån DSM-få diagnosen autism (ASD). Funktionsnedsättningen innebär begränsade beteenden, aktiviteter och intressen. Man föds med det eller med möjligheten att utveckla det under bebistiden.


Man har dock hittat vissa genetiska kopplingar, så ärftlighet är en faktor. Hjärnskada i samband med eller före förlossning kan också vara en utlösande faktor. Läs mer om detta i avsnittet aspergers syndrom - orsaker. Men i sammahang där man ska vara social och kommunicera med andra människor brukar man ha det svårare.


Att ha asperger är olika för olika personer. Det är vanligt att bli stressad när något oplanerat händer och det kan vara svårt att förstå hur andra tänker. Om du har asperger finns det saker du kan göra själv för att vardagen ska funka.


Aspergers syndrom orsaker

Däremot är personer med AS extra sårbara och psykiatriska symtom som ångest, depressioner och fobier kan därför förekomma. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar AS men ärftliga faktorer ligger bakom i en stor del av fallen. Alla är ändå olika och har sin egen personlighet.


Man vet dock att det har biologiska orsaker. Det tycks ofta vara ärftligt. Då de mest utmärkande symtomen visar sig i det sociala samspelet visar de sig först när barnet nått en vis ålder. De stigande kraven på social kompetens gör besvären allt mer tydliga och brukar vara som värst i tonåren. Det kännetecknas av sociala och kommunikationssvårigheter och upprepade eller restriktiva beteendemönster.


Aspergers syndrom orsaker

Vi kommer i det här materialet att använda oss av begreppet AST för enkelhetens skull. Att få en diagnos inom AST med normalbegåvning innebär att barnet har intelligens inom den så kallade normalvariationen. Idag vet vi genom att forskare och läkare som till exempel Christopher Gillberg och Lorna Wing tydliggjort diagnosen och placerat syndromet inom det vida autismspektrumet.


Symtom vid aspergers syndrom. Det gör att sjukdomen tar sig olika uttryck och är väldigt individuell. Därmed är det inte sagt att besvären inte kan visa sig tidigare.


Aspergers syndrom orsaker

Forskarna antar att ärftliga mekanismer har stor betydelse. Orsaken är ännu okän men genetiska faktorer är mycket betydelsefulla. Jag är övertygad om att jag aldrig skulle haft så här starka känslor om min skolgång om skolan hade varit mer autismanpassad. Och jag anser inte ens att jag tänker svartvitt om skolan för jag tror att mina känslor är helt naturliga för vem som helst i min sits.


Det verkar som om det finns en stor ärftlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg