onsdag 16 december 2015

Måste man ha slips på begravning

Billiga slipsar för män i olika färger och modeller. Välj slips bland över 5unika mönster och färger. Leverans på 1-dagar. Allt i finaste siden, ull och linnel.


Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom kläder och accessoarer. Den som exempelvis är sambo med dottern till den bortgångne sitter troligtvis tillsammans med den närmaste familjen under begravningen.

Nej, det måste man inte. Det finns dock traditionella kläder som ofta bärs vid begravningar. Den traditionella klädseln för män vid en kyrklig begravning är svart eller mörkblå kostym med vit skjorta och vit eller svart slips.


Vit slips brukar bäras av de närmast sörjande och svart av övriga. För att följa klädkoden vid begravning skulle man istället bära pärlor eller enkla smycken i silver. Denna tradition har blivit allt svagare med åren och idag anses det inte längre opassande att bära guldsmycken vid begravning.


Som gäst bör man dock tänka på att bära diskreta smycken, oavsett kulör. Kläder på begravning , vett och etikett : Det kan vara svårt att som gäst på begravning veta hur du ska klä dig. Klädsel för islam, judisk och borgerliga avsked.

Råd om närmast anhörig och vilken slips som ska bäras mm. Läs mer här och undrar du om något? Klicka på Ställ en fråga om vett och etikett. Måste man ha en svart kostym på en begravning eller det funkar med en mörkblå ? Svar: Om det inte anges klädsel till begravningen är det mörk sådan som gäller.


Men självklart, om du har en mörkt blå kostym så tror jag knappt någon märker skillnaden. De bugar vid kistan som en avskedsbetygelse, liksom kvinnor kan niga lätt eller böja huvudet. Blommor som kommit till begravningen ska aldrig tas med hem av anhöriga – de hör till den avlidna och kan antingen följa med kistan eller läggas ut på egen grav om sådan finns eller på anvisad blomsterplats på respektive kyrkogård. Klädseln vid begravningar kan variera en hel del och i överlag så är det inte lika strikt klädkod som det var förr. Det är dock viktigt att visa respekt för den avlidne genom att lägga ner tid och omtanke på sin klädsel.


När man ska gå på begravning , vill man klä sig rätt. Hos begravningsbyråerna finns olika sorters Livsarkiv där man kan skriva ner hur man vill ha sin begravning , vem som har rätt att ombesörja den, om man har önskemål om gravplats och så vidare. För att vara säker på att ens önskemål efterlevs kan man sedan förvara ett exemplar hos begravningsbyrån som bevakar att det används den dag man dör. Gästerna till begravningen bör vara på plats en god stund innan. Tio eller femton minuter är lagom, men det är helt i sin ordning att komma en halvtimme i förväg.


Ska du någon gång komma i ti då är det vid en begravning. Inga ursäkter vid försening kan godtas, det är planering som gäller. Från siden til linne och ull. Sveriges favoritslipsar.

Fri frakt på 1-dagar. På en del platser kan det dröja ytterligare några veckor. Får man ha kistan öppen under begravningen ? Ja, men anhöriga och officianten bör diskutera detta.


Måste en begravning ske i kyrka eller kapell? Nästa fredag ska det vara begravning , och vi vet inte vad vi ska ha på oss. Hans mamma pratar om att männen ska ha kostym med vit slips , men jag tycker det låter väldigt stelt. Jag har aldrig hört ta´las om det förut.


Och vad ska man som tjej ha på sig då? Var sitter man i kyrkan? Ofta sitter familj och släkt på ena sidan i kyrkan, och vänner och bekanta på den andra. Det gäller både för Svenska kyrkan och andra trossamfund. Enligt vissa traditioner sitter män på den ena sidan och kvinnor på den andra.


Vilken sida de närmast anhöriga sitter på varierar mellan olika kyrkor och kapell. Vad gäller färg på slips vid begravning finns det en tradition att man som bekant har mörk slips , medan nära anhöriga kan ha vit slips. Begravning med mörk kostym. Den vanligaste klädkoden på en begravning är mörk, och den gäller om inget annat anges.


Mörk kavaj med mörk slips. De närmast anhöriga kan ha vit slips. De viktigaste sakerna att tänka på och känna till om att gå på begravning. Man behöver inte ha en begravningsceremoni alls om man inte vill. Däremot är det lag på att alla måste gravsättas, dvs.


Den avlidnes önskemål om sin begravning. Om den bortgångne har haft önskemål om hur hans eller hennes begravning ska vara, ska man enligt lag så långt det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg