onsdag 9 december 2015

Det existentiella samtalet södertörn

Det existentiella samtalet södertörn

Kursen är för dig som är yrkesverksam och vill stärka din förmåga att föra existensiella samtal. Det existentiella samtalet. Sällskapet för existentiell psykoterapi är en ideell förening, vars ändamål är att främja existentiella perspektiv och existentiell psykoterapi och psykologi, vara en aktiv röst i samhället och utgöra ett forum för existentiell praktik och teori. Välkommen att botanisera, gå med i föreningen och delta i samtalet.


Den vänder sig till deltagare med ett starkt intresse för det existentiella mötet, det existentiella samtalet och den terapeutiska relationen ur ett existentiellt perspektiv. Kursens lärare håller i varsin dag med föreläsningar, gruppdiskussioner och övningar kring dessa teman. Den omfattar en fördjupning i existensens psykologi och fokuserar på frågor som mening och livsmo val och väljande, samhörighet och kärlek, ensamhet och isolering, frihet och ofrihet, sorg och förlust samt liv och död. Det kan handla om en aktuell livsfråga – arbete, kärlek, val, ansvar – eller om mänskliga grundvillkor som döden och meningen.


NYHET Ny bok om Existentiell coaching Nu kommer den första boken på svenska om existentiella samtal och coaching. En handbok för dig som vill föra in det existentiella perspektivet i din praktik. Det var tänkare som Rollo May och Viktor Frankl som lade grunden för den existentiella psykoterapin och gjorde den berömd. De diskuterade frågor som varje människa någon gång brottas med. Hur samtalar vi så att vi i allt högre grad kan ta vara på livet, bli levandegjorda?


Det finns vissa begrepp som återkommer i den existentiella litteraturen. Här har Magnus Hyltefors gjort en sammanställning som bygger på en lista gjord av Martin Adams. Eftersom vi är meningsskapande varelser, kan vi inte låta bli att tolka det som händer oss enligt våra förväntningar. Vi använder cookies på Antagning. Existentiella frågor som du säkerligen ställer dig emellanåt och som människan har funderat över i alla tider.


Vi är inte ute efter några bestämda åsikter eller att försöka övertala varandra utan vi utfors­ kar tillsammans ett meningsfullt ämne. Södertörn Studies in Practical Knowledge, red. Det uppbyggliga som ligger i tanken att mot. Det är denna överlevnadsinriktade identifikationsprocess som genererar de problem som behöver läkas.


Det existentiella samtalet södertörn

Läsaren förstår att det existentiella samtalet till stor del handlar om vilken människosyn man har. Totalitet och oändlighet. Egen opublicerad översättning delges studenterna.


Det handlar om att återupprätta människovärdet… Var i den psykiatriska vården finns det möjlighet att diskutera aktuella livsfrågor som frihet – ofrihet eller mening – meningslöshet? Under sex år har vi arbetat med existentiella samtalsgrupper vid en mottagning i Psykiatri Södra Stockholm. Rubriken är ett citat från en av. Startat existentiellt. Elisabeth Serrander, där vi vidareutbildar yrkesmänniskor i existentiell filosofi och psykologi.


Det existentiella samtalet södertörn

När ska vi inte samtala? Vad vill vi med samtalet ? Det korta samtalet Existentiella samtal – blir ofta till i flykten existentiella frågor. Det handlar inte om att servera en lösning utan att genom samtal med varandra forma och upptäcka vår egen livsmening.


Det går inte att ärva eller överta en annan människas livsmening, den måste växa fram inom oss, genom samtal och funderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg