torsdag 17 december 2015

Ofrivillig ensamhet äldre

Du söker statsbidrag genom att fylla i de gråmarkerade fälten i blanketten. Läs också dokumentet Steg för steg - söka statsbidrag nedan. De som är i åldern 30–känner mest ”subjektiv social” ensamhet , det vill säga att de känner mest ofrivillig ensamhet , att de saknar vänner. Låginkomsttagare känner sig mer ensamma än de som tjänar mer.


Arbetslösa lider mer av ensamhet än de som har jobb.

Den ofrivilliga ensamheten kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa och nu vill pensionärsorganisationerna lyfta frågan. Minst procent av befolkningen över år lider av ensamhet , enligt statistik från SCB. En siffra som stiger i takt med åldrandet.


Enligt forskningen ger ofrivillig ensamhet ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, demens och psykisk ohälsa. Vi vill vara en kommun där ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam. Identifierar ofrivillig ensamhet i äldres vardag, Prioriteringsfråga, Åtgärder mot ofrivillig ensamhet och Förbättringsmöjligheter.


Mer forskning behövs kring arbetsterapeutiska interventioner mot ofrivillig ensamhet med förhoppning att förebyggande sociala insatser implementeras i äldreomsorgen. Ensamhet i form av social isolering ökar med åldern.

Men eftersom nästan hälften av alla över år idag lever i digitalt utanförskap, behöver fler få tillgång till och utbildning i att använda dator och internet. Var tredje äldre bor ensam idag, enligt Statistiska Centralbyrån. Det visar en ny avhandling som gjorts av Ingrid Djukanovic, doktor i vårdvetenskap. I en intervjustudie har hon följt nära 6äldre personer under sju års tid. De har svarat på frågor om sin livssituation samt om de känt sig besvärade av ensamhet , allt i syfte att identifiera riskfaktorer för ofrivillig ensamhet.


När denna ensamhet blir ofrivillig har vi ett stort problem. En sammanställning av 1olika forskningsstudier visar att ofrivillig ensamhet skadar hälsan lika mycket som rökning och fetma. Att öka äldre medmänniskors självständighet och egenmakt är en central uppgift i socialliberal politik. Ofrivillig ensamhet och social isolering innebär risker för psykisk ohälsa. Det i sin tur innebär lika hög risk för en för tidig död som fetma och rökning medför.


Det framhöll Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor, när han i början av november framträdde på en temadag om äldres ensamhet i regi av SPF Seniorerna i Uppsala. Majoriteten skär ned på många av de områden som är viktiga för att förebygga ofrivillig ensamhet. Centerpartiet motsätter sig detta, och tillför istället resurser till äldreomsorgen för att de ska kunna förstärka sitt arbete med att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre.


Hur äldre upplever ensamhet och vilka omständigheter i livet som kan påverka ensamhet kommer jag att belysa i min uppsats. Forskning visar att utbildning i och användning av dator och internet kan minska ensamheten bland äldre personer. För att minska äldres isolering stöttar regeringen pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF pensionärerna med pengar till ett projekt som ska engagera äldre att söka upp andra äldre.


Genom detta seminarium vill Hospice Österlen och Österlenprojektet belysa ensamheten bland äldre.

Ställningstagande Syftet och målet med bidraget är att stimulera civilsamhället att ta initiativ till att hitta nya lösningar att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre vilket inte framgår av ansökan. Risken för stroke, demens och psykisk ohälsa ökar. Att försöka motverka ensamheten är därför en viktig folkhälsofråga.


De äldre blir alltmera ensamma och isolerade. SCB redovisade för några år sedan att procent av kvinnorna och procent av männen känner sig ensamma. Det kan leda till sämre självförtroende, högre risk för depression och andra psykiska sjukdomar, större alkoholkonsumtion och sämre matvanor.


Framför allt för äldre. Antalet äldre kommer att öka framöver, samtidigt som det blir vanligare att yngre familjemedlemmar flyttar och lever långt bort. Därmed riskerar antalet äldre som lider av ensamhet att öka markant. Sverige i dag och det växer hela tiden.


Växjö rödakorskrets Sociala verksamhet arbetar med olika verksamheter för att bryta äldres isolering och gge dem en liten guldkant i tillvaron. Intervjuerna analyserades med kvalitativ innehållsanalys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg