onsdag 6 maj 2015

Förändringsprat mi

Det är samtalsledarens uppgift att identifiera och locka fram förändringsprat , till exempel genom reflektioner och öppna frågor. Reflekterar du på förändringsprat får du mer förändringsprat. Summering – Låt mig se om jag har förstått dig rätt. Du är inte glad över att sortera på det här sättet, men du är villig att göra vissa förändringar.


BÖRS är viktigt genom hela MI -processen. Stöd självtilliten Stöd konkret handling, öva, träna Socialt stöd och återfallsstrategier Vidmakthålande Ej Beredd Ambivalent Beredd Handling Var i förändringsprocessen befinner sig klienten?

Efter att ni diskuterat och tränat på MI i individuellt format och presenterat hypoteser för hur MI fungerar (genom att framkalla förändringsprat och åtagande) kan små grupper ges uppdrag att lägga upp en plan för MI i grupp som optimalt skall framkalla förändringsprat och åtagande från medlemmarna. Utbildningarna genomförs hos uppdragsgivaren. Vi går igenom grunderna för MI.


Bakomliggande teorier samt begreppen vilja, kunna, redo. Vi diskuterar förhållningssätt, behandlarrollen och tränar på de färdigheter man använder inom MI. MI är avsiktligen inriktad på att styra mot förändring, särskilt genom att framkalla och utveckla tal som är inriktat på förändring ( förändringsprat). MI erbjuder en tydlig förklaring och riktlinjer för hur detta kan och bör göras.


Locka fram förändringsprat Huvudtekniken i MI är att ställa relevanta öppna frågor, till exempel Hur ser du på det här med din vikt?

Vad skulle vara bra med att gå ner i vikt? Finns det några hinder för dig när det gäller att gå ner i vikt? MI kan användas i alla professionella sammanhang, både i korta och långa samtal där man önskar hjälpa en ungdom till förändring oavsett om det man gör kallas för rådgivning, psykoterapi, behandling, konsultation eller något annat.


Under utbildningsdagen fördjupar vi oss i att delskänna igen förändringsprat och dels med att arbeta aktivt med att stärka och fördjupa det. Vi varvar föreläsning med praktiska moment. MI – Motiverande samtal med patienter i primärvården Kursens upplägg Föreläsningar och praktisk tillämpning med återkoppling.


Individuell hemuppgift i form av tre inspelade MI -samtal som transkriberas av studenten. Att främja förändringsprat : strategier för att stimulera och stärka patientyttranden som går i riktning mot beteendeförändring. MI som en dans – och inte en brottningsmatch – Att förebygga och bemöta eventuellt motstånd samt att hantera bibehållandeprat som kan motverka förändring.


Motiverande samtal, eller MI (Motivational Interviewing), är en specifik samtalsmetod och ett förhållningssätt med syfte att framkalla och förstärka personens egen motivation till förändring. Förhållningssättet i MI präglas av empati, acceptans, samarbete och en respekt för personens självbestämmande. Det är patientens förändringsprat som styr en förändring.


Genom att tillsammans med patienten utveckla diskrepans, dvs. MI är en målinriktad kommunikationsmetod som bygger på samarbete med speciellt fokus på förändringsprat , d. Liria Ortiz och Peter Wirbing har skrivit boken: ”Återfallsprevention utifrån KBT och MI vid problem med alkohol och narkotika. Boken kan köpas på Adlibris och Bokus nätbokhandlar eller kan lånas på ditt lokala bibliotek. MITI- kodning, så kommer du att få instruktioner via e-post, senast en vecka innan kursstart.


Fördjupad kunskap i man skapar det goda samtalet med hjälp av MI som förhållningssätt ( MI -andan) och aktivt lyssnande, BÖRS.

Under grundutbildningen går vi igenom följande: MI -historik, MI -processen och de fyra faserna, MI -andan för att förstå värdegrunden och förhållningsättet i MI , MI -teknik och de olika verktygen du kan använda dig av, ambivalensutforskning samt att framkalla förändringsprat. MI – en effektiv samtalsmetod Motivational Interviewing, eller Motiverande Samtal som det heter på svenska, är en effektiv samtalsmetod för att hjälpa personer till förändring. Det gör man genom den specifika samtals-tekniken i MI och den grund metoden vilar på, MI -andan.


MI är generellt men under de olika delarna i kursen kommer kursledaren Annika Sonnenstein att lyfta fram och fokusera på hur MI kan anpassas och användas vid autism och ADHD. Du kommer att få handfasta MI -verktyg att användas vid stöd i vardagen, rådgivning, i skolan, utredning och behandling. Personens egna uttalanden som uttrycker fördelar med en förändring.


Förändringsprat Vad är det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg