onsdag 20 maj 2015

Akut p piller farligt

Det är inte farligt att ta akut - p - piller flera gånger under samma menscykel men skyddseffekten minskar vid upprepad användning. Dessutom riskeras oregelbundna blödningar. Om man har behov av akut - p - piller ofta bör man istället välja en reguljär preventivmetod.


Biverkningar av akut - p - piller. Du kan må illa, få huvudvärk och ont i magen efter att du har tagit ett akut - p - piller.

Akut - p - piller kan påverka din mens. Det är vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat när du har tagit ett akut - p - piller. Det finns olika sorters dagen-efter- piller som kan tas efter olika lång tid. Det står på produkten när du senast kan ta pillret efter oskyddat samlag för att det ska ge effekt. Vissa piller kan tas upp till dygn efter samlaget medan andra måste tas inom dygn.


P - piller , p -ring och p -plåster innehåller två typer av kvinnliga könshormon, östrogen och gulkroppshormon, och kallas för kombinerade preventivmedel. De vanligaste sorterna är de så kallade andra generationens p - piller. För de som inte mår bra av dessa finns nyare varianter, tredje eller fjärde generationens p - piller.

Det ska vara en nödlösning men nu larmas att många har det som enda preventivmetod. Aftonbladet har tagit del av en hemlig rapport från tillverkaren Nycomed som visar att procent av kvinnor mellan och år använder akut - p - piller flera gånger i månaden. Har läst runt lite om akut p - piller men känner mig en aning förvirrad. Först läser man att det är mycket säkert och att risken att bli gravid är otroligt liten. Sedan läser man om folk som har blivit med barn trotts att de tog akut p - piller efteråt.


Postkoital antikonception. Dagen-efter- piller ”. Inte senare än timmar. Avtagande effekt vid BMI över men fortfarande finns effekt. Ett akut - p - piller innehåller höga doser av gulkroppshormon (gestagen) samt levonorgestrel.


Det stod i tidningen att det var farligt att äta p - piller. Om man äter p - piller som man ska, är det okej att killen får utlösning i tjejen mig då. Jag menar finns det någon risk för att j. Trinovum ett farligt p - piller ? Det kallas även dagen efter p - piller och fungerar ungefär som vanliga p - piller.


Skillnaden är att man bara behöver ta ett enda piller och att det endast ska användas som en nödlösning. Det är farligt att använda p - piller när man är äldre än år.

Om man trivs med sina p - piller kan man fortsätta till 40- års åldern. Om man röker ska man däremot inte äta p - piller efter 35. Men det är bättre att sluta röka. Beslut skall alltid fattas i samråd med förskrivande. Efter att ha tagit akut - p - piller så ska man alltid ta ett graviditetstest ca veckor senare, eftersom akut - p - piller inte funkar ifall ägget redan hunnit bli befruktat (det är långt ifrån 1 säkert och ska aldrig användas som preventivmedel).


Ja, ta ett gravtest fastän du blött efter det. Pillret bör inte användas som ett regelbundet skydd mot graviditet. Akut p - piller är en nödlösning om du har haft oskyddat sex och vill minska risken för att bli gravid.


Det ger inte lika bra skydd som andra preventivmedel. Om du ammar bör du rådgöra med en läkare eller med personal på apoteket kring vilket slags akut p - piller du kan. Bakom p - pillret som även säljs i Sverige, står tyska Bayer-Schering som avböjt att medverka i TV-programmet. De pekar dock på en stor tysk undersökning som visar att Yasmin inte kan knutas till fler blodproppar än andra p - piller.


Undersökningen har företaget själv bekostat. Kan den vanliga mensen bli oregelbunden efter att man tagit akut p - piller ? Jag hade en mellan blödning för några veckor sedan,, då veckan efter jag tagit pillret ,,, och nu tre veckor efter min senaste mens har jag fått en blödning. Vet inte om det är mensen. Den märker jag väl om det kommer mer. Men kan den alltså bli oregelbunden?


Så visst, visst kan dina märkliga blödningar bero på pillret. Men se till att ta ett graviditetstest och testa för könssjukdomar ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg