fredag 29 maj 2015

Bryta ensamheten

Vi har bloggar, forum, chattrum. Här kan du chatta privat med andra medlemmar, chatta i det öppna chattrummet, diskutera i forumet, med mera. Tips: Så bryter du ensamheten. Kronisk ensamhet kan skada hälsan.


Ensamhet kopplas bland annat till depression, hjärt-kärlsjukdom och försämrad kognitiv funktion, det tros även påverka rörelseförmågan och vara en riskfaktor för en förtidig död. Mer än var tionde svensk upplever ofrivillig ensamhet , något som kan vara skadligare än att röka.

Under sommarledigheten förstärks ensamheten. Vi tänker mycket på att man ska arbeta förebyggande. Ensamhet hos äldre bidrar till många av våra stora folksjukdomar. LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Många äldre lider av social fobi.


Bidrag får även lämnas för andra åtgärder som bidrar till att förebygga och bryta ensamhet och isolering bland äldre personer. Ideella föreningar och stiftelser som inte är statliga eller kommunala och som uppfyller vissa villkor kan söka bidraget. Ensamhet är ett exempel på stresstillstånd med hög riskfaktor. Men allt detta går att bryta sig ur.


Om du verkligen bestämmer dig har du stor chans att lyckas.

Du kan förverkliga dina planer på en nystart med ganska små medel. Att minska stressen, bryta ensamheten , förbättra hälsan och öka motionen är några bra exempel. Ofrivillig ensamhet är plågsam för de flesta. Dessutom är den svår att bryta eftersom vi vanligtvis också känner skam över att vi är ensamma. Och det går att bryta ensamhet.


Det visar den studie Lena Dahlberg publicerade i höstas. Av de 6studiedeltagarna ansåg drygt sju procent vid det första frågetillfället att de ofta kände sig ensamma, en siffra som hunnit stiga till procent när de tillfrågades sju år senare, då deltagarna hunnit uppnå en genomsnittsålder på strax under år. Vi måste bryta ensamheten och skapa rum för gemenskap. Hälso- och sjukvårdslagen ska tydligt stadga att ingen ska behöva dö ofrivilligt ensam, och framför allt måste vi göra vad vi kan för att ingen heller ska behöva leva ofrivilligt ensam. Att vara ofrivilligt ensam kan bli förlamande för självkänslan.


Men det finns sätt att ta sig ur ensamheten. Psykologen Anna Bennich har skrivit boken ”Att vinna över ensamheten ”. Här ger hon fem tips på hur man kan göra om man är ofrivilligt ensam. Oändligt många känner sig ensamma och saknar någon att dela livet med.


Andra väljer bort tvåsamhet för att slippa kompromissa. Människan är en social varelse även om vi har olika behov, säger Christina Hermanru leg psykolog och psykoterapeut. Här är tips för den som vill bryta en ofrivillig isolering! Känns det litet svårt, det där med att bygga vänskapsrelationer?


Det finns gott om knep för att bryta ensamheten.

TV4-psykologen Anna Bennich brukar ge rådet att upprätta en handlingsplan och ta ett steg i sänder. Fundera över vad du själv kan göra för att bryta ensamheten. Ta ögonkontakt med grannen och säg: Hej.


När du hälsat på grannar och brevbärare tillräckligt många gånger och känner: Ja, men vad bra det går, kan du ta ett. Det är nästan omöjligt att förändra andra. Hur bryter man ensamheten ? Var och en väljer sin egen väg att bli av med ensamheten. Man kan också skämmas över den och kanske försöker dölja den för.


Att försöka öka de sociala kontaktytorna kan vara ett sätt att bryta ensamheten men ibland behöver man professionell hjälp. Att förstå vad det är som triggar de negativa känslorna, hur man kan hantera dem och hur man kan göra för att få till en förändring är svårt att göra på egen hand. Ensamheten kan ibland kännas smärtsam och deprimerande.


Ibland krävs det en lite större ansträngning för att bryta ensamhet och ibland nästan ingen ansträngning alls. Så istället för att fastna i en ond cirkel av självömkan och självanklagelse så se ensamheten som en själslig paus och möjlighet till reflektion och personlig utveckling. Då blir ensamheten en påminnelse om sorgen eller konflikten och om den samvaro man en gång hade, men som man förlorat.


Berätta om din ensamhet och hur du upplever den – chansen är stor att du upptäcker att du inte alls är ensam, utan att flera har det som du. Bjud in dig själv till vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg