måndag 18 maj 2015

Bodelningsförrättare tingsrätten

Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Det är ni som ska bodela som gemensamt ska betala bodelningsförrättaren.


Om ni av ekonomiska skäl eller er personliga situation inte kan betala kostnaden går det att ansöka till tingsrätten om ersättningsgaranti. I undantagsfall kan bodelningsförrättaren besluta att kostnaderna ska fördelas på annat sätt.

För att tingsrätten ska kunna behandla din ansökan behöver du bifoga personbevis för er båda. Det beställer du hos Skatteverket. Ange att det gäller bodelningsförrättare - du kan använda det personbevis som heter ”utdrag om folkbokföringsuppgifter”. Personbeviset bör inte vara äldre än tre månader.


Tingsrätten utser då en kunnig jurist eller advokat till bodelningsförrättare. Ett beslut av bodelningsförrättare innebär ofta att en av parterna inte blir nöj varför en lösning i samförstånd i många fall kan vara att föredra. Den som inte är nöjd med bodelningsförrättarens beslut kan överklaga det till tingsrätten , s.

Om du av ekonomiska skäl eller din personliga situation inte har möjlighet att betala kostnaden kan du ansöka till tingsrätten om att få hjälp att betala. Ansök till tingsrätten. Det går inte att få så kallad rättshjälp för att betala en bodelningsförrättare men du kan ansöka om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Behörig tingsrätt är enligt Rättengångsbalken kap § tingsrätten i den ort där någon av samborna har sin hemvist. Enligt kap 5§ skall bodelningsförrättaren vid behov se till att bouppteckning förrättas.


Här är en lämplig mall i pdf-format som du fyller i och skickar till tingsrätten. I de delar där man inte är överens kan bodelningsförrättaren fatta ett slutligt beslut, ungefär som en dom. Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av ansökan och vilka uppgifter den ska innehålla. När tingsrätten utsett en bodelningsförrättare kallar denne dig och din sambo till ett möte där ni diskuterar vilka möjligheter det finns att komma fram till en.


En bodelningsförrättare ska enligt samma bestämmelse entledigas om det finns skäl för det. Som tingsrätten anfört kan sådana skäl vara att bodelningsförrättaren inte längre är lämplig som bodelningsförrättare eller att bodelningsförrättare inte längre behövs. Värmlands tingsrätt är en allmän domstol vars främsta uppgift är att handlägga brottmål och tvistemål.


Domsagan omfattar Värmlands län. Hemsidan är under uppbyggnad. En ansökan om bodelningsförrättare skall göras hos tingsrätten.

När tingsrätten förordnat om en bodelningsförrättar så försöker denne alltid i första hand att få till stånd en frivillig överenskommelse er emellan. En make som inte frivilligt medverkar med uppgifter till bouppteckningen kan föreläggas vite av rätten. Namn att vara bodelningsförrättare mellan oss.


Jag bilägger personbevis, bilaga 1. Dessutom är det vanligen samma person som är boutredare, bodelningsförrättare och skiftesman. Med hänsyn till detta följer även att en bodelningsman och en skiftesman har olika behörigheter. En bodelningsman som inte är förordnad av tingsrätten har till uppgift att försöka ena parterna om själva bodelningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg