torsdag 21 maj 2015

Att skiljas film

Att skiljas handlar om det svåra med att gå från tvåsamhet till ensamhet och hur det är att börja om så sent i livet men tvättar också bort skamstämpeln över att inte lyckas hålla sina vigsellöften om att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer oss åt. Att skiljas ” ger på många sätt en rörande och engagerande bild av en separation, om slentrianens förödande makt över våra liv och om det där galet svåra att kommunicera, även med dem som står oss allra närmast. På så vis naturligtvis allmängiltigt och sevärd. Så är det inte i det här fallet.


Med en så flitigt filmande dotter hade det inte varit orealistiskt. En film om att trevande söka en början i det som – äntligen och tyvärr – är slut.

Efter år tillsammans ska Karins föräldrar plötsligt skiljas. Från varandra och från huset där de bott i ett kvarts sekel. När den digitala videokameran gjorde sitt intåg för år sedan förändrades dokumentärfilmsgenren: filmer som Linda Västriks ”Pappa och jag” utnyttjade tekniken till privat utforskande och inledde en flodvåg av personliga berättelser.


Ett år då ingenting är sig likt. Vad händer mellan två människor som skiljer sig? Som kanske borde ha skiljt sig för länge sedan. Att skiljas är en tragikomisk dokumentär som skildrar de allra sista akterna i ett långt äktenskap. Streama Att skiljas online med bästa kvalitet, pris och undertexter.


Vodeville söker hos alla filmtjänster åt dig.

Stämningen är spänd när de möts för att dela upp alla saker. Karins mamma har redan börjat sitt nya liv, medan Karins pappa fastnar i minnen i det stora. Filmen producerades av David Herdies för produktionsbolaget Momento Film AB och distribueras av Folkets Bio AB. Filmen handlar om regissörens föräldrars skilsmässa.


Det kan vara svårt att acceptera det faktum att en skilsmässa kan vara den enda, rätta vägen ut. Somliga anser kanske att man ger upp för enkelt när man väljer att skilja sig. Att man kan hålla sig kvar i förhållandet i hopp om att det kommer att ordna sig bara man försöker lite till.


What do you do with the crystal glasses that nobody wants? Vad gör man med kristallglasen ingen vill ha? Men den oundvikliga flytten sätter saker i rörelse och innan ett år passerat tar även pappans liv en helt ny riktning. Camilla Larsson i Helsingborgs dagblad tycker att dokumentären har blivit en feel good- film om att börja om på nytt.


En film full av sorgliga scener, men också av dråpliga sekvenser och många skratt. Pappan Kjell är grälsjuk och hjälplös. Vi förstår att äktenskapet varit stendött under en längre tid. Att spara filmer är en medlemsfunktion. Skapa ett medlemskonto eller logga in under fliken Mina sidor.


Bli medlem eller logga in under Mina sidor för att kunna. Ekbergs kamera kommer nära, nära. En av Sveriges främsta film - och seriebloggar.

Pidde Andersson recenserar film på bio och DV samt tecknade serier. Premissen är enkel: en kvinna vill skilja sig från sin man, och dramat utspelar sig i princip i en och samma byråkratgrå och trånga rättegångssal, men har ändå en förbluffande förmåga att engagera. Mycket tack vare ett välstrukturerat manus som delar ut intriginformationen i precisa små portioner.


Det råder en spänd stämning när de möts på helgerna i huset för att dela upp alla saker. Modern har redan påbörjat ett nytt liv och flyttat till en lägenhet. Hon dansar med en osynlig kavaljer.


Fadern är kvar i huset och fastnar i gamla minnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg