torsdag 16 juni 2016

Skatteverket bodelning dödsfall

Skatteverket bodelning dödsfall

På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Skatteverket anser att en bodelning som sker efter ansökan om äktenskapsskillnad ska anses vara en bodelning ”med anledning av äktenskapsskillnad” under förutsättning att ansökan även leder till att äktenskapet upplöses genom laga kraft vunnen dom.


Annan bodelning som görs mellan makar ska anses utgöra en bodelning under. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Bodelning vid dödsfall.


Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning. Skicka bouppteckningen till Skatteverket när bouppteckningen är klar. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor.


Skatteverket bodelning dödsfall

Vid en bodelning under äktenskap måste ni först anmäla bodelningen till Skatteverket. När bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket ligger den till grund för bodelning mellan den avlidne och dennes maka på grund av äktenskapets upplösning vid dödsfallet och för skiftet mellan arvingarna av den avlidnes kvarlåtenskap (arvskiftet) sedan bodelning har skett. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. När man pratar om bodelning i samband med dödsfall kopplas det oftast ihop med det som kallas arvskifte, det vill säga fördelningen av de tillgångar som en avliden person lämnat efter sig. Om man vill göra en bodelning under äktenskapet måste detta anmälas till Skatteverket i förväg. Anmälan måste registreras av Skatteverket för att bli giltig, sen kan bodelningen genomföras.


Skatteverket bodelning dödsfall

Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. Ett dödsfall känns olika för olika människor. Några vill göra allt praktiskt så fort som möjligt.


Andra har svårt att orka med att ta hand om det praktiska. Prioritera det viktigaste först och ta gärna hjälp av andra. Du kan använda checklistan där vi har samlat det mesta som du behöver göra i samband med dödsfall. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget.


När en person avlider ska en bouppteckning upprättas inom tre månader från dödsfallet som sedan ska lämnas in till Skatteverket för registrering. Sambolagen vid dödsfall. En bouppteckning skall göras på samma sätt som vid en bodelning som görs med anledning av äktenskapsskillnad. Bouppteckningen utgör sedan grunden för bodelningen och arvsskiftet.


När man gör en bouppteckning med anledning av dödsfall utgår man ifrån de värden som gällde den dagen personen avled för sin beräkning av vad som skall fördelas. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning , eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen.


Din fråga handlar om hur bodelning mellan makar vid dödsfall ser ut. Vid dödsfall kan en bodelning ske på två olika sätt. Jag kommer börja med att redogöra för huvudregeln och sedan lite kort redogöra för undantagsregeln.


När en make dör görs en bodelning där makarnas tillgångar fördelas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg