torsdag 23 juni 2016

Nålfobi

Nålfobi

Fobi (av grekiska φόβος, fobos, fruktan, skräck) kallas en stark upplevelse av rädsla, starkt obehag, skräck eller stark äckelkänsla som, ibland utan. I vårt framtida sjuksköterskearbete kommer vi att i första hand träffa vuxna patienter. Många människor har någon motvilja mot nålar.


Men det finns vissa individer som har en sådan extrem motvilja att de har svårt att ens titta på en nål utan en. Jag har också nålfobi o har svimmat o kräkt en massa gånger. Jag brukar försöka att andas in med näsan ut med munnen.


O verkligen koppla bort allt annat. Sen försöka tänka att jag är vuxen nu o måste göra det här. Nu tar du ju blodproven för ditt barns skull. Kommer bli lättare om du tänker på det. Det är helt underbart att va gravid men jag har ett stort problem.


Nålfobi

När jag gick i högstadiet å vi skulle få en spruta. Inte det lättaste när man dessutom har nålfobi , är tacksam det bara är sju kvar nu. Tänker på alla som behöver göra det alltid. Man är rätt lyckligt lottad ändå. Tvingades byta från morfintabletterna till codein idag, fick så fruktansvärt ont i magen av de laktos(?!) dragerade morfin pillerna.


Har inga hål alls i krop. Vi tar hänsyn till din nålfobi (även kallat belonefobi och enetofobi) och anpassar behandlingens upplägg efter dina förutsättningar. Trypanofobi är extrem och orationell rädsla för medicinska ingrepp med injektions-spruta eller kanyl.


Nålfobi kan göra det svårt att hantera sprutor. Den benämns ibland som aikmofobi, belonefobi eller enetofobi. Slutsats: Det framkom att stickrädsla och nålfobi är ett relativt vanligt problem inom sjukvården som medför negativa upplevelser och onödigt lidande för patienter. Mer forskning om vuxnas upplevelser kring stickrädsla och nålfobi behövs för att öka medvetenheten hos vårdpersonal. Det har dock uppstått, nålfobi kan behandlas och du behöver inte fastna med det för alltid.


Kognitiv beteendeterapi (CBT) kan hjälpa människor att övervinna deras rädsla för nålar och injektioner, förklarar Lidbetter. Svägerskan har spindelfobi, svärmor har husmusfobi, Emmetts svåger har nålfobi , syrran har getingfobi, grannen har trängselfobi, f d arbetskamraten har flygfobi. BAKGRUND: Varje dag möter sjuksköterskor vuxna patienter med stickrädsla eller nålfobi. Detta är ett problem som behöver belysas mer.


Rädslan för nålar kan medföra ett flertal konsekvenser för individen. Bland annat kan personen komma att undvika sjukvården vilket kan innebära hälsorisker. Min nålfobi - en fruktansvärd rädsla!


För ungefär en vecka sedan fick jag ett plus på stickan och det hela är oplanera då jag äter p-piller och studerar med år kvar. Needle Free Injector Hyaluron pen. En ny modell utan hantag med ladningsnivå.


Nålfobi

Du få instalera pen hur djup vill du plasera din produkt. Jag har sen jag var år haft en otrolig rädsla för nålar och sprutor. Det började när jag blev fasthållen av personer för att ta ett blodprov i. Fy attan vad jobbigt det känns just nu! Att sätta in en kanyl är det absolut VÄRSTA!


Vissa barn kan utveckla nålfobi som är svårt att behandla (ibid.). Rädsla eller snarare fobi för nålar går under namnet belonephobia. Rädsla för nålar är ofta en normal fysiologisk reaktion medan belenophobia är en onormal rädsla för nålar. Fobin kan orsaka påfrestningar och påverkar vården till patienten.


Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg