torsdag 9 juni 2016

Rita livslinje

Rita livslinje

Rita din egen tidsaxel från din födelse fram till idag. Gör nedslag i viktiga positiva händelser ovanför den streckade linjen samt negativa eller utmanande händelser nedanför linjen. Fundera över vilka personer som haft inflytande i ditt liv och även reflektioner eller insikter som du fått under resans gång. ATT RITA LIVSLINJE (anonymiserat exempel för att illustrera hur en livslinje kan formas ihop med en ung vuxen) Pappa mår dåligt Pappa tar livet av sig Jag föds. Mamma brukar säga att jag alltid var glad Vi flyttar utomlands i tre år.


Rita livslinje

Tycker att alla borde rita upp en livslinje av deras liv och se hur det varit och tänka igenom vad man kan ta med sig i framtiden. Tyvärr är det svårt att förklara hur den ska se ut. Men jag har försökt rita ett exempel i paint (detta är inte min livslinje ). Av den anledningen är det viktigt att vi gör analyserna tillsammans med våra patienter.


KBT handlar om ett jämnlikt samarbete. Terapeut och patient är på samma nivå. Ett tips är därför att rita upp modellen på tavlan och samtidigt fylla i de symtom och beteenden patientens beskrivit under samtalet. En linje som avslöjar mycket kring känslolivet. Säg att din hjärtlinje rör vid din livslinje , då så betyder det att du har lätt för att få hjärtat krossat.


Om linjen är bred och rak tyder det på att du har en bra relation med din partner och känner en stark kärlek. Samt att exponera för obehag och att skapa en metafor för hur ungdomen har handlat och ledtrådar till det blivit som det har blivit i livet. Till livslinjen kan du välja händelser eller milstolpar som varit av betydelse.


Del 1: Min livslinje. I denna övning ser du tillbaka på ditt liv i syfte att se vilka händelser och val som har format dig. Rita in och beskriv kortfattat viktiga positiva händelser ovanför linjen. Nedanför linjen skriver du ner mer negativa eller utmanande händelser. Vi bokar in ett samtal med dig för att tillsammans gå igenom hur dina levnadsvanor ser ut idag och om det är något du vill förändra.


Innan besöket får du en. Här nedan har Du enkla verktyg, men dynamiska, som man kan använda i psykoterapi. För användandet av dessa verktyg kan Du behöva. Om vi ritar din livslinje. Till vänster är den dag du föds och till höger är den dag du dör.


Hur lång tid har du kvar? Rita sin livslinje : Vi ritar upp ett exempel på tavlan där vi ritar en kurva över livet (utgå från ditt eget). Förklara i korta drag vad botten och toppen står för i din kurva och hur du kände i dessa perioder i ditt liv. Förklara också ett värde som du hittat utifrån denna händelse.


Annars idag så blev vi lediga, eftersom chefen som lär oss va sjuk. Men men då hann jag ju göra detta utan stress, alltså scanna in livslinjen och fixa adressen å skicka iväg den. Så på måndag drar det igång på allvar kan man nog säga då vi har mera att göra. Hoppas det andra kommer igång med så vi får ÄNNU mer att göra!


Drygt hälften rekryterades från Arbetsförmedlingen och den andra hälften på Försäkringskassan. Livslinjen har varit ett stöd för deltagarnas empowerment. Könsfördelningen var ganska jämn, dock med något fler.


Rita livslinje

Rita livslinje – Jag ber alltid mina patienter att rita en livslinje för att de och jag ska se var de står när det gäller arbete, hälsa och privatliv, säger hon. Anna Maria anser att det är oerhört vanligt att ångestsymptom blir förbisedda i vården. Det finns en dålig beredskap för den här typen av besvär. Ställ ungdomen på livslinjen , du som behandlare ställer dig framför ungdomen, gärna en bit bort. Fråga ungdomen som är viktigt i livet, var ungdomen är på väg.


Få ungdomen att säga, typ, ”jag ska bete mig kärleksfullt mot mig själv”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg