torsdag 16 juni 2016

Äga företag tillsammans

Då startade Sven Gustavsson företaget tillsammans med kompanjoner och en vision om att kunna förena genuin hantverkskänsla med modern teknologi för att på så sätt tillverka produkter med både omsorg och hög precision. En vision som vi lever efter än idag! För att undvika bråk är det viktigt att redan tidigt bestämma vad som gäller.


Att äga fritidshus ihop med andra är vanligt i dag. Vanligen har de fått fastigheten genom gåva eller testamente. Att driva företag tillsammans blir allt vanligare.

Det blir roligare att arbeta tillsammans men fallgroparna är många. Alexander Ingster Hofgren, företagsrådgivare hos Coompanion har coachat hundratals företagsstarter. Nu ger han oss de fem bästa tipsen för att få samarbetet att blomstra. Bättre styrning vid delägande med privata aktörer När kommuner och landsting driver bolag tillsammans med privata företag möts ofta två olika målsättningar med verksamheten.


De offentliga aktörerna strävar efter att skapa en samhällsnytta medan företaget vill maximera vinsten. För att lyckas behöver man en gemensam planering så att alla delägarna kan känna engagemang och att de har kontroll och insyn i skötseln. Det här är lite mer komplicerat än vad vi kanske säger i lektionstexten.


Enligt lagen har man bara laglig rätt att äga en bostadsrätt tillsammans om man är gifta eller varaktigt sammanboende. I många föreningars stadgar är man dock lite mer generösa, och framför allt brukar tillämpningen vara ganska generös.

I en grupp av flera företag , är den verkliga huvudmannen den person som kontrollerar det företag som ytterst äger företagen i gruppen. Exempel på vem som är verklig huvudman. En aktieägare kontrollerar mer än procent av rösterna i ett aktiebolag. Personen är verklig huvudman.


Det kan finnas fler verkliga huvudmän. Den som äger aktier i ett företag kallas aktieägare. Både juridiska personer och fysiska personer kan äga aktier.


Aktieägare kan bo och vara medborgare i vilket land som helst. Aktier kan betalas med pengar eller egendom. PwC:s experter inom revision och företagsrådgivning delar med sig av sin kunskap så det blir lättare för dig att driva företag.


Varför är det bra att medlemmarna äger en bank? I vår familj äger vi ett fritidshus tillsammans. Var och en av oss för över en summa varje månad för att täcka fasta driftskostnader och underhåll. Dessutom betalar vi en summa per vistelsedag för de rörliga driftskostnaderna. Ett annat är att alla betalar lika mycket oavsett vistelsetid.


Det är ett sätt att dela på utgifterna. Stugan har vi tillsammans byggt upp och ses som allas. Tanken har alltid varit gemensamt ägande men det är dags att överlåta på barnen.


Föräldrarnas önskan är att stugan ska vara i släkten och att ingen delägare ska kunna sälja för ekonomisk vinnings skull så att dom andra inte har råd att lösa ut.

Om du äger en skogsfastighet tillsammans med andra ska olika mål och intressen mynna ut i gemensamma beslut. Vid allt samägande är det viktigt att acceptera allas intressen. Det innebär att du inte alltid kan få gehör för dina egna intressen fullt ut, utan måste acceptera kompromisser. El, allmännytta, återvinning, fjärrvärme, gator och avlopp, bredbandsnät och idrottshallar för att ta några exempel. Guld kan inte till skillnad från ett företag , bank eller stat gå i konkurs och det kan inte heller skapas på samma sätt som en aktie, obligation, derivat eller valuta.


Guld behöver inte någon annan eller något annat för att finnas. Det rostar inte, det går inte skapa och det behövs cyanid för att förstöra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg