tisdag 7 juni 2016

Åldersskillnad relation

Hur stor åldersskillnad är egentligen ”okej” i ett förhållande? Den kan räkna ut både hur ung och hur gammal din partner max bör vara i relation till din. I en relation där en behöver stöd av den andra för att få ihop vardagen kan man undra om det egentligen handlar om något slags substitut för en förälder. LÄS OCKSÅ: Är åldersskillnaden för stor?


Det finns dock vissa problem som kan uppstå om det finns en väsentlig skillnad i ålder.

Ibland kan exempelvis viljan att skaffa barn vara olika stark i en relation med åldersskillnad. Man måste även analysera anledningen till ett förhållande med en sådan stor åldersskillnad. Kvinnor tror att om de ser yngre ut kommer de vara lyckligare, men det stämmer inte alltid. Ja, det är bra för en kvinna att må bra över sitt utseende, att förbättra sitt självförtroende, att känna sig återupplivad. Hur många bra exempel finns det inte på par med stor åldersskillnad som är superlyckliga ihop!


Det är inte en persons ålder som får dig lycklig. Till sist är det ju det vi vill känna i en relation – lycka. Och visst kan en person få dig lycklig även om hen är många år yngre eller äldre än du?

Men hur många års skillnad kan svenska singlar egentligen tänka sig hos en potentiell partner? Och finns det en siffra på vad som egentligen är realistiskt för ett lyckligt och långvarigt förhållande? Kourtney Kardashian, 3 dejtar den 20-åriga modellen Luka Sabbat.


Men Kourtney är inte ensam om att ha en relation med en stor åldersskillnad. Här är andra kändispar som har några år mellan sig. Nej, jag försöker få honom att lite släppa fokusen på våran åldersskillnad.


Och när jag får läsa era svar så känns det ganska lugnande. Det kanske inte blir så många negativa reaktioner runt omkring då. Tycker det bara kan komma bra saker ur att vara i en relation med saftig åldersskillnad : episkt sex (för alla parter), massor att prata om (generationskrockar, hur det var förr, huruvida internet är en fluga osv) och ja, det var väl det hela.


Filippa Berg: - Spontant vill jag säga att kärlek är kärlek och har ingen ålder! Relationen mellan två personer med en åldersskillnad som ligger på mellan och år drabbas av vad som är känt som uppfattningar av ojämlikhet. Upplevd ojämlikhet byggs på sociala fördomar.


Det vanligaste är att folk tror att den äldre personen försöker uppnå en viss status genom relationen. Att ha en åldersskillnad är inte synonymt med att göra slut. Om det vore sant skulle folk i samma ålder ha en större chans att förbli tillsammans (det stämmer förstås inte). Att tro att kärlek har en ålder begränsar dig bara och ger kärleken krav innan den ens kan komma att ändra din åsikt.


Ni behöver öppna upp och prata ordentligt om hur ni vill att er relation ska se ut.

Du behöver vara tydlig med hur du vill ha det trots att risken är att du förlorar honom. Du kommer annars tyvärr förmodligen bara må dåligt i denna relation … Lycka till. De flesta par träffas som relativt unga, och då är nära tre års åldersskillnad mycket – det innebär att mannen i regel har hunnit längre i sin utbildning eller är mer etablerad på arbetsmarknaden. Situationen på arbetsmarknaden är central för männens chans att träffa en partner. Hmmm, maktskillnader är intressant men ajg tror det är mer personligt än generellt och kan handla om dominans och submissivitet (eller vad man kan kalla det).


Jag kan inte ha en relation med någon som försöker dominera mig, men heller inte någon som vill bli styrd. Historiskt har den sociala acceptansen för sådana relationer varierat, liksom mellan olika kulturer och olika etiska system. I vintras blev det känt att språkvetaren Fredrik Lindström, 5 har en relation med år yngre Maja Frydén, 27. Fredrik är inte den enda som faller för yngre kvinnor.


Kollegan Kristian Luuk, 4 är år äldre än hustrun och programledaren Carina Berg, 36. Någon som i stället gillar yngre män är skådespelerskan Maria Lundqvist, 50.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg