onsdag 19 augusti 2015

Bluffakturor lista

Att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Sju av tio företagare har mottagit en bluffaktura sedan årsskiftet. Nu varnar Svensk Handel för tio nya blufföretag som lurar småföretagare på pengar. Anmälningarna från företag som utsatts för bluffakturor fortsätter att öka.


Varningslistan har bilder på bluffakturor och full information om företagen bakom. Har vi fått fakturor från den här leverantören innan? Finns företaget som har ställt ut fakturan med på vår lista med leverantörer?


Saknas företaget på listan kan du istället meddela Kronofogden att du vill att uppgifterna om ansökan tas bort. Detta gör du till Kronofogdens rättelseteam i Visby. Du kan då behöva visa att du bestridit kravet redan innan ansökan om betalningsföreläggande.


Bluffakturor lista

Bluffakturor ska bestridas. Det innebär att motparten får veta att du motsätter dig betalningen och varför. Du bör bestrida den felaktiga fakturan snarast möjligt, eftersom det ökar dina möjligheter att få rätt mot företaget.


Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått. Mer information om att bestrida bluffakturor finns på Polisens webbplats. Spara en kopia på brevet eller mejlet. En extra trygghet är också att skicka brevet rekommenderat. Du är inte skyldig att betala porto.


Om den som skickar bluffakturor till dig skickar betalningskravet till Kronofogden får du ett brev från oss. Bestrid även detta omgående, annars kan vi fastställa att kravet är en skuld. Det ska du göra skriftligen. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld. Småföretagarnas Riksförbund – Mikroföretagarens vän i medvind såväl motvind.


Stäm av denna lista varje månad när du betalar dina fakturor. Checklista - så hanterar du bluffakturor. På det viset kommer du inte råka betala en bluffaktura. I en del fall av bluffakturor är det fråga om rent påhittade krav, eller krav där det på fakturan - mycket finstilt - anges att det är fråga om ett erbjudande.


Bluffakturor lista

För att undvika att betala när det gäller sådana rent påhittade krav är det goda betalningsrutiner som gäller. Så bestrider du bluffakturor Det här dokumentet vänder sig främst till företagare som på olika sätt har drabbats av så kallade bluf - fakturor, de har fått fakturor för varor eller tjänster de inte har beställt - eller som de har vilseletts att beställa. Här har du en lista där du snabbt och enkelt kan se efter om företaget som kontaktar dig försöker utsätta dig för en bluff.


Listan varnar för företag med oseriösa försäljningsmetoder, bluffakturor och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Listan ringar givetvis inte in alla skrupelfria och bedrägliga företag, så att företagets namn inte finns med på listan är ingen garanti för att verksamheten är seriös. Svenskt Näringsliv rekommenderar dig att i första hand bestrida en felaktig faktura via mejl eller fax, och att det är viktigt då att du har ett datum för. Av dessa bad vi Kronofogden kontrollera samtliga svenska organisationsnummer, både från blufföretagen och företag som de använt som betalningsmottagare på fakturorna.


Särskilt stort är problemet på sommaren då solen skiner, kontoren står tomma och ordinarie personal är på semester. Bedragarna är då extra på hugget och hoppas att fakturan ska slinka igenom. Men ska bluffakturor bokföras om det dimper ner sådana i postlådan? Pengarna har gått till företag som finns med på de två största varningslistorna för oseriösa företag som står bakom olika typer av så kallade bluffakturor.


I Rapport den oktober tog man upp att bluffakturor även engagerar politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg