måndag 19 november 2018

Sterilisering män ångra sig

Det finns en chans att få barn igen trots sterilisering. Sädesledarna sys då ihop igen. Men fruktsamheten blir kraftigt nedsatt och det finns en risk för att du inte kan få barn.


Tänk därför noga igenom ditt beslut. Fördelar och nackdelar med vasektomi Fördelar. Spermierna utgör normalt mindre än av volymen vid utlösning och det är därför inte möjligt att se dem med blotta ögat.

Först efter kontrollen kan man lita på ingreppet. Metoden i sig är alltid mycket säker. Den passar om du vet att du aldrig vill ha barn eller inte vill ha fler barn.


Risken att bli eller göra någon gravid när man är steriliserad är mycket liten. Tänk på att steriliseringen inte skyddar mot könssjukdomar utan bara mot oönskade graviditeter. Lina lät sig inte nedslås. Hon gick i stället hem och slog på datorn.


Så började hon söka information om sterilisering – och om eventuella möjligheter att ångra sig.

Några dagar senare visste hon besked: På det privata Sophiahemmet i Stockholm erbjöd så kallad refertiliseringsoperation. Du behöver inte heller oroa dig för biverkningar. En sterilisering påverkar inte den sexuella lusten för varken män eller kvinnor och man får utlösning precis som vanligt - men utan spermier. Nackdelar med sterilisering.


Risken finns, framförallt hos unga, att man ångrar sig senare i livet. Man kan också göra två hål utan skalpell, som läker ihop av sig själv. Manlig sterilisering innebär bara att man klipper bort tillförseln av spermierna och inte sperman. Detta gör att man fortfarande får utlösning dock utan innehåll av spermier.


Dock steriliserade han sig för år sedan och ja ju längre tiden går då en man är steriliserad desto slöare blir hans spermier och det är inte lättare nu när han närmar sig år heller. Ja just nu känns allt så hopplöst. Att sterilisera sig är ett mycket säkert sätt att försäkra sig om att inte få fler barn. Det positiva är att varken sexuella lust eller hormoner blir påverkade.


Vid en manlig sterilisering kan man i vissa fall återfå fertiliteten genom att sy ihop sädesledarna igen. Men detta är i sällsynta fall. Vad händer om jag ångrar mig efter vasektomi?


En vasektomi ska ses som en permanent åtgärd som huvudsakligen ska användas av män som känner sig övertygade om att de inte ska ha fler barn i framtiden. Vasektomi är en enkel och säker preventivmetod för den man som är säker på att han inte vill skaffa biologiska barn.

För många är det en lättnad att slippa oroa sig för en oönskad graviditet. Sterilisering av en man är dessutom en enklare procedur än motsvarande ingrepp hos en kvinna. Det kan påverka sexlivet positivt. Unga kvinnor kan också tillåtas att genomgå sterilisering på medicinsk indikation, om en graviditet skulle innebära allvarlig risk för kvinnans liv och hälsa. Den som fyllt år har själv rätt att besluta om han eller hon ska steriliseras.


I båda fallen måste man vara bosatt i Sverige. För både kvinnor och män gäller att man måste ha fyllt år för att få genomgå en sterilisering. Den stora nackdelen är risken att man ångrar sig senare. Men om man redan har de barn man önskar eller om man vet säkert att man inte vill bli förälder, är sterilisering ett i princip hundraprocentigt skydd mot graviditet. Enligt statistik misslyckas ungefär en av tvåtusen vasektomier.


Först då en läkare gett klartecken efter två spermietester kan en lyckad operation konstateras. Observera att en vasektomi är svår att upphäva om man ångrar sig och att operationen inte ger något skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Antalet män som väljer att sterilisera sig ökar kraftigt i Sverige.


För att få sterilisera sig ska man enligt steriliseringslagen vara år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg