fredag 16 november 2018

Gifta sig i kyrkan

I Svenska församlingar utomlands kostar det oftast att viga sig. Läs mer om att gifta sig. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel – och en kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap – består av en gudstjänst.


Där lovar ni varandra, i Guds och vittnens närvaro, att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Yvette Ramirez och Jessica Engelbrekt är förlovade och ska gifta sig.

Vi vill kunna vigas i kyrkan om vi önskar, säger de. En kyrkoherde kan välja att viga två icke-medlemmar om han eller hon vill, men de blivande makarna har inte rätt att kräva det av kyrkan. Många väljer att gifta sig i svenska kyrkan utomlands, andra drömmer om att göra det, men vet inte hur.


Om ingen i brudparet är medlem i svenska kyrkan kan man ändå gifta sig i en kyrka (och betala en avgift) eller kan de säga nej? En vänninna till mig frågade mig häromdagen och jag sa då att man kan gifta sig i kyrkan även om man har gått ur, men att de då tar ut en avgift. Nu är jag inte säker på att det stämmer. Ett annat alternativ till att gifta sig utomlands är att gifta sig på Arlanda eller Landvetter och sedan fira med en härlig bröllopsresa till något av våra romantiska hotell.


På många av våra resmål kan ni också gifta er på ambassaden eller i svenska kyrkan.

Kyrkan vill försäkra sig om att de par som vill gifta sig katolskt är mogna människor, som vet vad de gör och vet vad äktenskapet innebär. Utrikesdepartementet har information om vilka ambassader och konsulat som utför vigslar. Absolut, om det är det man känner för. Traditionellt har det kanske varit så att man varit mer återhållsam när man gift om sig.


Men vi lever i en tid där människor har längre livsläng flyttar på sig mer och har därmed fler viktiga relationer i ett liv. Finns det formella krav för att få gifta sig ? Man måste ha ansökt om hindersprövning och fått ansökan godkänd. Ansökan görs hos Skatteverket.


Då hade säkert färre valt att gifta sig i kyrka , men de som hade kommit hade i stället känt starkare för det vi gör och säger, säger Stefan Nilsson. Vad betyder beslutet i praktiken då? Nu kan de gifta sig i kyrkan Jonna Larsdotter, diakon, och Katarina Adamsson, präst, gläds åt möjligheten att få gifta sig i kyrkan. De vill lova varandra trohet inför Gud och församlingen.


Det hade känts bättre. Vi är homosexuella, men också troende. När vi ska ingå en livslång relation vill vi göra det med Guds välsignelse, säger Jonna Larsdotter.


Men det finns också möjlighet att gifta sig på en annan plats och ni kan önska att en speciell präst ska viga er.

Om ni vill gifta er på en annan plats än i en kyrka , till exempel vid havet, kan ni tala med prästen om det. Att gifta sig i kyrkan i Varberg För att få gifta sig kyrkligt ställs två krav på dem som gifter sig. Detta görs hos Skatteverket. Vilken typ av bröllop säger mest om dig? Kanske vill du gifta dig på den platsen där du träffade din älskade trots att det var på en finlandsfärja.


Svenska kyrkan har vigselrätt på över orter i världen. Var er första kyss till en hårdrockslåt känns det kanske givet att ni ska gifta er till den trots att det inte passar sig i kyrkan. Stå på dig och lyssna till ditt hjärta. Gifter man sig i kyrkan så är Gud me annars får man gifta sig någon annanstans.


Monika Regnfors Sjörén har varit präst i över år. När jag blev präst på 80-talet så var Gud mycket mer ute än vad han är nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg