torsdag 22 november 2018

När kontakta mvc vid graviditet

Det är helt OK att ringa närmaste mödravårdscentral så fort du har fått ett positivt graviditetstest. Numret till ditt MVC hittar du i telefonkatalogen. Sedan får du en tid för inskrivning.


Nu vet kvinnan ofta om att hon är gravid och det kan vara en bra idé att redan nu kontakta mödravårdscentralen. Där bokar en barnmorska in en tid för inskrivning som vanligtvis sker mellan graviditetsvecka sex och tolv. För många kvinnor blir graviditetssymtom som illamående och trötthet mer påtagligt.

Uppgifter om tidigare graviditeter och förlossningar förs in. Vid något av de sista besöken före förlossningen skriver barnmorskan ner en sammanfattning av graviditeten. Hen skriver medicinska fakta och hur du upplever att graviditeten har.


Funderar lite på det där när man ska kontakta en BM och skriva in sig. Vad tycker ni är lagom och hur har ni gjort? Kan man vänta tills efter v 13? Känner liksom ingen större lust att kontakta MVC och så blir det som förra gången.


Alltså man kan ringa ifrån den dagen man plusar. Och prata med dom sen brukar man få komma på en undersökning, och sen löper det vidar med undersökningar undra hela graviditeten.

Vad händer vid de olika besöken hos barnmorskan när du är gravid och vilka veckor är de? Allt om dina besök hos barnmorskan, från första och andra besöket till de sista innan förlossningen. Jane FogelströOm man är frisk och om det inte uppstår några komplikationer behöver man inte träffa läkare, varken under graviditeten , förlossningen eller efteråt. Den enda gång läkare är obligatorisk är vid barnläkarundersökningen som sker innan hemgången från BB. När får man träffa läkare?


Så fort du har fått reda på att du är gravid ska du ta kontakt med en mödravårdscentral ( MVC ). Generellt besöker du MVC var fjärde vecka men mot slutet av graviditeten så ökar besöken. MVC -rutiner: Dessa kan skilja sig åt något mellan olika landsting. Hon mäter din mage, lyssnar på bebisens hjärta och fungerar som stöd. Barnmorskan tar då noggrann anamnes och gör en medicinsk och social bedömning. Att gå till MVC är inte obligatoriskt, men alla gör det.


Och ju tidigare man tar kontakt med mödravården, desto bättre. Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Inskrivningen sker ofta mellan vecka åtta och tolv. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka. Då registreras du som gravid hos MVC , ni träffar den barnmorska som skall följa hela din graviditet.


Vid besöket påbörjas din journal, som kan vara antingen elektronisk eller i pappersform. Den inkluderar din vikt, läng blodtryck, blodvärden och plasma glukos (alla dessa värden tas normalt sett vid första besöket genom ett blodprov). I det fallet kan det nyfödda barnet bli allvarligt sjukt vid 5-dagars ålder.

Barnet skall då behandlas med immunglobulin mot vattkoppor, och med särskilda läkemedel mot vattkoppsvirus. Bältros under graviditet. Vid tidpunkten för då mensen skulle ha kommit finns det så pass mycket hormon i kisset att testet ger ett säkert svar.


Om du inte vet när din mens ska komma kan du lita på ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning. Testa online om du är gravid. Köp tester online på: Testlagret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg