torsdag 29 november 2018

Hur somnar man när man inte är trött

Att inte kunna somna är ett problem för många människor världen över. Och det blir lätt en ond cirkel där du är konstant trött utan möjlighet att kunna återhämta dig. Så hur gör man för att komma ur cirkeln?


Det kan vara så enkelt att bara lära sig andas korrekt. Känner du dig alltid trött ?

Sömnbrist är inte det enda som försvagar din energi. Små saker du gör (och inte gör) kan göra dig trött både psykiskt och fysiskt, vilket kan göra det jobbigt att ta sig genom dagen. Här avslöjar experterna vanliga dåliga vanor som gör dig trött. Att träna när man är trött kan bli ett litet dilemma iblan speciellt så här års när dagarna blir allt mörkare och jobbdagarna längre.


Alla vet att man ofta blir piggare när man väl kommer ut och träna, och det jobbigaste är ju att dra på sig träningskläderna. Det kvittar hur trött du är under dagen. När du väl ligger där och kastar dig fram och tillbaka är det stört omöjligt att få ro.


Orsakerna kan vara många, men en vanlig förklaring är att det har att göra med din sömnmiljö.

Personer som inte lider av sömnbesvär lägger sig i sängen och somnar utan problem. De flesta vuxna behöver omkring timmars sömn per natt, men då gäller det att det är bra kvalitet på sömnen. Det vanligaste är att man sover från klockan eller fram till klockan eller 07. Symptom på sömnapné är till exempel att man känner sig väldigt trött på morgonen och fortsätter vara trött under dagen. Men jag har alltid varit trött av mig.


Men nu är det helt hopplöst, jag har inte lust till något. Och sitter och somnar på lektionerna gör jag under mindre hektiska perioder med. Hur intressant jag än tycker att det är ! Har läst lite kring narkolepsi, men jag somnar ju inte när jag gör ngt aktivt, står eller går.


Att tipsa om hur man ska hålla sig vaken när man kör bil trött är som att tipsa om hur man ska göra när man kör bil efter en flaska vin. Lösningen på det akuta problemet är vila – och koffein. Man måste köra åt sidan.


Andra vanliga symtom är blekhet, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Den som tränar kan få yrsel och lättare bli andfådd. Ett vanligt blodprov visar om du har järnbrist eller inte.


Ibland måste man bara hålla sig vaken, hur trött man än är.

Vi är nog alla överens om att det härligaste som finns är att krypa ned i ett lagom svalt rum och bara somna när man är riktigt trött. Men det är inte alltid man har den möjligheten, ibland måste man helt enkelt hålla sig vaken. Men många tonåringar har inte behov av att vara med kompisar. De trivs själva, och så länge de får välja själva hur de vill göra är det bra.


Många umgås via datorer och mobiltelefoner. Borde man inte vara utvilad när man vaknar av sig själv ? Drick inte alkohol inom timmar innan läggdags. Eftersom alkohol är en depressiv, är det ofta lätt att somna när vi har haft ett par drinkar, men detta kommer inte hålla.


Alkohol får metaboliseras snabbt och när det är ur ditt system, du har abstinensbesvär som kan avbryta din sömn. Hur mycket en unik individ behöver avgörs bäst utifrån om man är pigg och fungerar bra dagtid. Gör man det sover man som regel tillräckligt mycket. Sömnen passerar under natten flera olika stadier av ytligare och djupare sömn och de flesta vaknar upp ett par gånger per natt men somnar om så snabbt att de inte minns att de varit vakna. Då är det lättare att fördela om ansvar inom familjen och att prioritera vad som är viktigast just nu.


Tendensen är att när man är trött och stressa så är det är svårare att prioritera och se vad som är viktigast just nu. Då du skall besöka en ny plats tänk strategiskt, planera i förväg. När påslaget av kortisol kommer tätt, eller varar för länge, kan det uppstå obalans i hormonflödet. Stressar du för mycket eller för ofta kan du helt enkelt tömma dina depåer, vilket gör dig konstant spänd i förlängningen väldigt trött. Det är livsfarligt att sitta och fortsätta!


Stressen kan göra det svårt att somna och påverkar också sömnens kvalitet negativt. Vaknar du efter några timmar och ska jobba natt igen? Då kan du sova några timmar till senare på dagen.


Ett annat tips är att ha solglasögon på dig på väg hem från jobbet, för att inte bli för pigg av morgonljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg