onsdag 14 november 2018

Existentiell ångest

Existentiell ångest

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Många beskriver existentiell ångest som en känsla av ensamhet och ett tungt ansvar för att utforma livet på absolut bästa sätt. För en person som upplever existentiell ångest blir de jobbiga känslorna oftast som mest påtagliga i situationer då man känner att valen som gjorts i livet inte stämmer överens med hur man borde leva. Jag upplevde stark existentiell ångest när jag hade betalat av mitt studielån för år sedan.


Existentiell ångest

Då helt plötsligt slog det mig att jag inte alls behöver jobba med det jag gjorde och fick nästan panik inombords eftersom jag liksom inte hade någon annan plan. Filosofer som Søren Kierkegaar Martin Heidegger och Hans-Georg Gadamer framhåller ångesten som en grundsituation i tillvaron. Hej, jag varnar dig som läser detta att det är otroligt djupt och kan leda in dig i en dålig tankegång om vår existens.


Det kan handla om hot om miljökatastrofer eller klimatförändringar, hot om krig, hot om terrorattacker eller befintligt våld i närområdet. Jupp varje dag, det lustiga är att verkligheten ger existentiell ångest men i drömmarna har jag alltid känt mig hemma. Kanske för att i drömmarna är man oändlig och i verkligheten är man bara en i mängden som inte skulle märkas om man försvann.


Jag har gått hos läkare och psykolog, men det känns mest som att dom inte förstår hur jag känner, jag har fått SSRI och ångestdämpande men det har inte hjälpt. Nu känner jag mer och mer att derealisationen börjar försvinna, men den har avlösts av en fruktansvärd existentiell ångest. Men på sista tiden har jag sett begreppet existentiell ångest användas om lite av varje, det kan vara yrkesval, sjukdom och alla möjliga livskriser. Då undrar jag om det beror på att många inte har upplevt den här känslan. Och det är ju bara att gratulera i så fall.


Och undra varför inte jag kan ha samma tur. Barnet blir ett försök till existentiell försäkring tecknad mot tomheten. Handlingen ser ut som ren hemmaplan: ett excentriskt datorgeni i en orwellsk företagskultur lider av existentiell ångest och bestämmer sig för att finna meningen med livet. Jag tror att existentiell utsatthet kan upplevas i alla åldrar.


Inom existentiell terapi ses inte ångest som bevis på sjukdom och patologi. Om vi inte följer våra egna livsvärden kan vi uppleva stress, existentiell ångest och skuld. Om den existentiella ångesten inte får svar kan den bli destruktiv.


Väldigt väldigt länge har jag varit fashinerad av vetenskap och naturkunskap etc. Jag har grubblat mycket på existentiella frågor och jag har sökt svar på allt som jag eller någon annan inte har svar på. På senaste tiden har jag börjar tänka lite djupare och insett att jag aldrig har förstått hur världen funkar. Vaknade helt kallsvettig här om natten. Kände nästan någon form av ångest eller existentiell ångest.


Existentiell ångest

En slags känsla av att vara utsatt och maktlös. Jo det måste vara existentiell ångest det kallas. Vet inte vad det beror på men jag kan inte tänka mig att det är något annat än stress. Sorg och existentiell ångest är ingen sjukdom!


Existentiell kris och symtom. När det värsta händer och livet ställs på ända är det filosofi och inte terapi vi behöver. Det menar läkaren Claes Hultling som själv skadat ryggmärgen och nu har filosofiska samtal med sina patienter. En viktig aspekt av ångest är att den alltid åtföljs av speciella kroppsliga reaktioner.


Om ångest är ett plågsamt symtom är målet att lindra. Men ångest och rädsla är naturliga delar av livet. Den palliativa vårdens mål är att lindra lidande, inte alltid genom att till varje pris eliminera all ångest och rädsla.


Analys och erbjudande om behandling är alltid rätt. Dialog med patient och närstående likaså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg