tisdag 24 juli 2018

Bluffaktura kronofogden

Vi kan inte veta om en ansökan om betalningsföreläggande är en bluffaktura eller inte, men vi går aldrig vidare till utmätning om det saknas ett beslut, det vill säga ett utslag eller en dom. Om kravet lämnas vidare till kronofogden så får du ett meddelande från myndigheten. Det är viktigt att du då omgående bestrider kravet, annars riskerar du att fordran blir fastställd som en skuld.


Skriv till kronofogden att du bestridit fakturan och bifoga en kopia på mejlet. Förklara även bakgrunden till varför du bestridit. Misstänker du att du har fått en bluffaktura ? På vår webbplats använder vi cookies som gör att ditt besök ska fungera bättre. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.


Har du fått en bluffaktura som har gått vidare till kronofogden ? Sitt lugnt i båten, bestrid kravet och visa upp att du har bestridit sedan tidigare när myndigheten hör av sig. Då kommer de inte slå fast skulden och inte heller driva in några pengar i detta läge. Det är en faktura för en tjänst eller vara du inte har beställt eller som du vilseletts att beställa.


Bluffaktura kronofogden

Polisen har i samverkan med Bolagsverket och ett antal andra myndigheter och företag tagit fram ett material som guidar alla som har fått en bluffaktura i hur de ska göra för att bestrida den. Om företaget skickar ärendet till Kronofogden. Enligt god inkassosed ska inte bestridna fakturor skickas till kronofogden. De som vill ha betalt ska istället ansöka om stämning i domstol som får pröva tvisten. Om inkassoföretaget ändå skickar ärendet till kronofogden bör du underrätta Datainspektionen som är tillsynsmyndighet över inkassoföretagen.


Du som är privatperson eller du som har enskild firma kan se dina skulder hos Kronofogden genom att logga in på Mina sidor. För att kunna logga in och använda den digitala tjänsten behöver du ett Bankid. Om du har drabbats av en bluffaktura eller liknande ska du genast bestrida den, du kan se hur man gör i vår artikel om hur man bestrider fakturor.


Och om du får ett krav från Kronofogden som har med en sådan faktura att göra måste du bestrida den inom dagar, annars har du i praktiken erkänt skulden. Kronofogden kan aldrig driva in en fordran innan det finns ett beslut om detta efter en ansökan betalningsföreläggande eller av en domstol. Kronofogden kan i sin handläggning av en ansökan om betalningsföreläggande inte ta ställning till om det är en bluffaktura eller inte.


Här kan du även begära ersättning för kostnader med anledning av den felaktiga fakturan (eller bluffakturan ). När Kronofogden fått in bestridandet kommer de vända sig till företaget som skickat fakturan och låta företaget avgöra om de vill att ärendet ska gå vidare till domstolen eller om det ska skrivas av. Då är det viktigt att du direkt invänder mot kravet (bestrider fakturan). Om du misstänker att det rör sig om någon form av bedrägeri ska du också polisanmäla händelsen. Inkasso och Kronofogden.


I många fall räcker det inte med att bestrida en bluffaktura. Bedragarna ger sig inte så lätt! Kanske lämnas ärendet vidare till ett inkassoföretag eller Kronofogdemyndigheten.


Många företagare blir oroliga och betalar hellre än hamnar i något register. Där ligger det största problemet. Om det ändå händer skickar Kronofogden ut ett föreläggande med delgivningskvitto.


Bluffaktura kronofogden

Det är då mycket viktigt att du genast meddelar Kronofogden att du bestridit kravet. När Kronofogden fått reda på att fordran bestridits och alltså är tvistig, tillfrågas sökanden (företaget) om denne vill att ärendet överlämnas till Tingsrätten. Kronofogden gör ingen bedömning om kravet är riktigt eller inte, vilket gör att du kan bestrida krav även från Kronofogden. Så länge du bestrider kraven i alla led riskerar du inte att få en betalningsanmärkning.


Varningslistan har bilder på bluffakturor och full information om företagen bakom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg