torsdag 12 juli 2018

Gammal övertygelse

Eller skaka vår övertygelse om att världen borde vara ett ställe där människor kan leva utan rädsla. Endast den som drivs av en etisk övertygelse kan stå ut med så mycket risotto. Det är vår absoluta övertygelse att om en brottsling erkänner fullt ut inverkar det positivt på hans framtida möjligheter att inte återfalla i brott. Sveriges största sökmotor för det svenska språket.


Typ Kanske har som ambition att vara sveriges bästa synonymordbok. Synonymer är ord med liknande betydelser som kan agera utbytesord till varandra.

Ett annat ord för övertygelse är tro vilket gör dem till synonymer. Ords betydelse beror ofta på sammanhanget, så är även fallet med ordet övertygelse. Synonymer till övertygelse eller övertygelse synonym plus andra ord och dess synonymer. UngDum är ett projekt som tar politisk ställning samtidigt som vi är partipolitiskt obundna. Projektets värdegrund bygger på övertygelsen att alla människor har lika värde och att barn har särskilda rättigheter.


Projektet tar avstamp i FN:s konvention om barnets rättigheter och allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Man ärade dem mest av gammal vana och för säkerhets skull, snarare än av sann övertygelse. Det fanns dock undantag, särskilt inom senaten i Rom där det fanns medlemmar som ansåg att man borde återgå till förfädernas kult för att återge riket dess stadga.

Det påminner om somliga, radikala miljöaktivisters övertygelse om att Jorden vore en bättre plats utan människan. Att all mänsklig aktivitet stör jungfruliga ekosystem, och att det bästa vore om människosläktet slutade reproducera sig för miljöns skull. Vimla startades med en övertygelse om att göra saker annorlunda och vara ett schysst företag, med bra villkor och erbjudanden. Inga luriga asterisker, hala säljare eller lull-lull för att sälja mer. Ingen bullshit liksom.


Därför känns det helt rätt att skänka en del av vinsten till välgörenhet. Korsord och Alfapetfantaster! Andetro, förfäderstro och övertygelsen om en magisk verklighet är också uttryck för religion. Religioner förutsätter ofta existensen av en själ som lever vidare efter kroppens död. Symbolik, myter, riter och traditioner hör till religionens kännemärken.


Hon var en häftig och mångsidig människa. Hon hade en stark religiös övertygelse , och hon grubblade mycket. Ulla med kanslichefen Johan Palm. Några år senare flyttade de till Kalkuddens gård utanför Mariefred.


En sådan tanke, stark målmedvetenhet samt övertygelse. Rädsla för något okänt? Inom socialdemokratin finns en gammal övertygelse att man ska hålla fast vid regeringsmakten.

Men vilken makt har regeringen nu? Den är bunden av Januariavtalet men också av de ekonomiska dogmer man själv hittat på och som förhindrar en långsiktig investeringspolitik, nödvändiga skattehöjningar och en förstärkning av välfärden. På grund av sin religiösa övertygelse ville han inte utföra något arbete som hade med framställning av ammunition att göra och hotades därför med avrättning. Men en vänlig SS-officer som var imponerad av Richards övertygelse gömde honom i en lastbil med matvaror.


Det gjorde att han undgick avrättning. Föga överraskande har jag det på video…Anyhow, jag gav till min stora överraskning ett intryck av att vara en äckligt självsäker och överlägsen typ. Precis tvärt emot vad jag trodde. Min övertygelse var att mina signaler till omgivningen var ödmjukhet och vänlighet.


Jag var inte ens i närheten! Eldragningen i vår hyreslägenhet är väldigt gammal. Uttagen är inte petsäkra och jag vågar inte ens tänka på hur elledningarna ser ut inuti väggarna och vad som händer när dessa belastas med dagens alla apparater (brandrisk).


Lasse Wilhelmson är känd för sina grovt antisemitiska idéer om bland. Det är i vart fall språkprofessorn Sture Alléns förslag och absoluta övertygelse. För ett tag sedan blev jag påmind om övertygelsernas betydelse i en diskussion med en god vän.


Efter en stunds resonerande, så kunde den här personen konstatera att den övertygelse som hen burit på inte gällde längre. Att det var ett omdöme som givits till en avsevärt yngre person, än den jag hade framför mig. De som är medlemmar i den föreningen är kristna i nationerna som vill högtidlighålla vissa judiska högtider med religiös övertygelse som orsak.


Enligt islamisk teologi var islam från begynnelsen mänsklighetens ursprungliga religion, utövad av Adam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg