tisdag 31 juli 2018

Vad är motiverande samtal

Motstånd är något vi ibland skapar själva, i samtalet och genom vårt eget agerande. Ofta är det här något vi är helt ouppmärksamma kring att vi gör, säger Liria. Vad är motiverande samtal ? Motiverande samtal är en metod som försöker stärka en människas egen motivation – till exempel i en förändringsprocess.


Förändringen kan handla om att ändra beteende och levnadsvanor, tankesätt och inställning, att ta beslut och att välja väg i livet.

Göteborgsregionen erbjuder flera olika kurser inom MI, bland annat en mycket populär tre dagar lång grundkurs. Miller och Stephen Rollnick. I tandvårdens möten med patienter är det två experter som möts – en är expert på tandvård och en är expert på sitt eget liv. Metoden är särskilt lämplig då patienten är i behov av förändringar av levnadsvanor.


Här följer en kort presentation av vad ett motiverande samtal kan vara genom att placera samtalsguiden i ett teoretiskt sammanhang. Ett sätt att förklara hur MI är uppbyggt kan vara att börja i den gröna rutan nederst till vänster för att sedan gå medurs genom rutorna. Modellen nedan illustrerar olika komponenter i MI- samtalet.


Eller så är du kanske helt enkelt bara nyfiken på MI och vill ha grundläggande kunskaper inom ämnet.

Strategin är att skapa nya tankebanor runt beteendet för att slutligen föreställa sig vad som går att vinna på förändring. Skillnaden mellan traditionell rådgivning och motiverande samtal är att i motiverande samtal är behandlaren mer som en vägledare än en rådgivare. Här arbetar vi mera med motivation och drivkrafter och det positiva. Det huvudsakliga målet är att hjälpa människor att komma vidare i en förändringsprocess. Liria Ortiz har skrivit olika böcker om bland annat motiverande samtal.


Hennes böcker kan köpas på Adlibris och Bokus nätbokhandlar eller kan lånas på ditt lokala bibliotek. För kontakt med författaren kan du maila: Liria. Utgångspunkten är att samtalet är ett av de viktigaste redskapen när man ska stödja en person att förändra sina levnadsvanor och därmed förbättra hälsan och höja livskvaliteten. Förmåga att ta till sig information och kunskap om vad som skapar hälsa kallas hälsolitteracitet. Det är värt att poängtera att motiverande samtal till största delen beskriver det verbala uttrycket, hur vi pratar.


Det är av stor vikt att samtalsledaren också tar hänsyn till andra aspekter av kommunikationen, såsom kroppsspråk, tonfall och andra icke-verbala signaler. MI är ett personcentrerat förhållningssätt som används för att skapa goda förutsättningar för förändring. Detta är lönlöst, menar tidningen - det är inte ett teateruppträdande du ska göra. Din motpart kan reagera på många olika sätt som knappast går att förutspå. Om du har övat in vad du ska säga och försöker hålla dig till det så leder det antagligen bara till att din närvaro i samtalet brister.


Nina Nabb, gruppchef på Rehab Nordost i Täby, har gått MI-ambassadörsutbildning. Jag har börjat lägga mina färdiga lösningar åt sidan och börjat lyssna, säger hon.

Karolina, vad är viktigast att tänka på om man använder motiverande samtal som metod? Att det handlar mer om hur du säger det än vad du säger. Förhållningssättet, det vill säga hur du bemöter personen. SOMRA, Samtalet OM Riskbruk av Alkohol är en interaktiv, webbaserad utbildning i Motiverande Samtal - MI med fokus på arbetet med riskbruk av alkohol för dig inom hälso- och sjukvården.


Här kan du läsa, träna och utveckla dina kunskaper i Motiverande Samtal på egen hand och även söka inspiration för lärande i grupp. Det finns många praktiska verktyg att ta till för att du ska få hjälp att komma dit du vill. Jag använder mig av motiverande samtal (MI) som är till god hjälp om du behöver stärka din motivation och få hjälp att genomföra beteendeförändringar. Ta reda på vad patienten vet.


En komplett guide till motiverande samtal , MI. Denna tredje utgåva är helt omarbetad och innehåller till största del nytt material eftersom MI genomgått en så snabb och omfattande utveckling. Boken utgår från fyra centrala processer inom MI att engagera, fokusera, framkalla och planera för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg