onsdag 25 juli 2018

Vad gäller vid skilsmässa med barn

Det gäller även om du inte har vårdnad om barnet eller bor med hen. Om du som förälder inte bor permanent med ditt barn betalar du ett underhållsbidrag till barnet. Försäkringskassan betalar underhållsstöd till barnet om du bara kan bidra mycket lite eller inte alls till barnets försörjning. Om någon av er, eller båda, vill få till en ändring i vårdnaden av gemensamma barn , gäller bland annat – i enlighet med vad som ovan skrivits för gifta – att detta kan göras genom avtal eller dom.


Samma regler som för gifta gäller även vid bestämmande av underhållsbidrag för barn.

Det kan handla om hur bodelningen ska göras, vad som händer med gemensamma eller enskilda skulder och hur ni ska göra med bostaden. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er. Så fungerar bodelning, ansökan och betänketid.


Vad innebär bodelning? Expert ger råd om bodelning, ansökan och betänketid.

Skillnad mellan äktenskap, samboskap. Barn från tidigare äktenskap. Stöd för barn i skilsmässa. Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa.


En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter. De som arbetar på familjerätten brukar vara väl insatta i vilket stöd det finns för barn i just din kommun. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra. Men det finns vissa undantag från denna regel.


Var ska barnet bo vid en separation eller skilsmässa. När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm. Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Att separera när barn är inblandade är svårt för de flesta. Mitt i denna känslomässiga situation ska du och din före detta partner dela upp ekonomi och ägodelar, samtidigt som ni ska komma överens om barnens boende och hur de ska umgås med er.


Gifta med barn separerar. Michel och Jasmine är gifta sedan femton år och har två barn , och år gamla. Gränsen mellan vad som är ett kortvarigt och långvarigt äktenskap brukar anges till fem år, men det får bedömas från fall till fall.

När det gäller den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget finns det, på samma sätt som för sambor, särskilda regler. Vid bodelningen görs en behovsprövning. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning.


Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Denna lag är inte speciellt utformad för att gälla sambor, men den omfattar de saker som köps gemensamt och som faller utanför sambolagen. Huvudregeln vid skilsmässa är att makarna har rätt till sådan direkt om de är överens om det. Undantaget är om båda makarna begär det ska den föregås av en betänketi alternativt om någon av dem bor varaktigt med barn under år som står under makens vårdnad (kap. § ÄktB).


Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet.


Om barnen bor hemma och är under år får ni också alltid minst ett halvårs betänketid. Ger ni inget besked till tingsrätten inom ett år avskrivs ärendet och det blir ingen skilsmässa. Om makarna är överens kan de få skilsmässa. I verktyget Beräkna underhållsbidrag får du hjälp med förifyllda summor för vad barn kostar om du fyller i ålder och kön på barnet. Summorna baserade på Konsumentverkets beräkningar för vad barn kostar.


Om du inte vill ange kön och ålder kan du hitta summorna själv, samt läsa mer på Konsumentverkets webbplats. Skilsmässa Juridik, känslor, forum, tips m. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa. Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa.


För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg