fredag 13 juli 2018

Måla tak flammigt

Plannjas ambition är att skapa bättre byggnader. Kostnadsfri inspektion! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Måla effektivt och i rätt ordning över ytan så att färgen inte hinner torka.


Ta gärna en fikapaus, men vänta tills hela ytan är målad. Du kan se mer om de olika stegen i våra filmer Måla tak och Måla vägg. Använd en pensel och stryk ut färgen jämt.


Jag målade om i hallen för 5-år sen och valde en relativt billig färg = flammigt målade om köket, som har angränsande tak till hallen, för en månad sen, tjejen på färghandeln gav mig bara en färg och sade åt mig att använda den och ha ganska rikligt med färg på rollern.

En strykning och allt var klart ! Fina och rena tak bidrar till ett snyggt och fräscht intryck i ett rum. Glöm därför inte bort att måla taken samtidigt som du målar eller tapetserar om väggarna. De flesta väljer att måla taken med vit, helmatt takfärg som skapar en jämn ljusspridning i rummet. Men självklart går det bra att måla taket även i andra kulörer.


Då blir det inte flammigt. Om du har ett flammigt tak idag och inte hade tänkt att måla det igen så kommer dess flammighet att mattas med tiden. Dags att måla tak inomhus?


Läs mer hos Alcro Färg. Så målar du väggar och tak ‒ steg för steg. Det är nämligen lätt att bli för ivrig med att komma igång med måleriarbetet och då kan man glömma viktiga steg som täckning, spackling och rengöring. Om du ska måla väggar och tak kan det vara bra att läsa mer om processen och måleritekniken här.


Det är viktigt att måla minst två gånger för att inte taket skall bli flammigt samt att det ser bra ut och håller längre. Jag ringde till Byggmax och bara när jag nämnde att taket blev flammigt så visste de vilken färg det handlade om! Varning för denna färg alltså!


Det finns olika färger för olika tak , fråga personalen i butiken så får du hjälp att välja rätt färg.

Här får du också hjälp att välja roller. Vitt reflekterar ljuset och ger rymd åt rummet, men det kan också vara fint att måla taket i en kulör som går ihop med väggen. Det är vanligast att måla taket vitt i en helmatt färg. Ofta krävs en andra målning när den första har torkat, måla en gång till om färgen ser flammig och ojämn ut efter första målningen. Målaren visar hur du målar ett gipsat innertak med perfekt resultat.


Verktyg: täckplast, maskeringstejp, slipsvamp, rollerset, lång vinkelpensel. Skydda hela golvet med täckpapp och förankra det med tejp. Börja vid fönstret och måla i dagsljus så ser du skiftningar i målningen bäst.


Om taket är målat sedan tidigare bör du vid behov tvätta ytan med Nordsjö Original Målartvätt för bästa resultat. Tvätta samtidigt listerna. Skölj väl och låt torka.


Att måla tak är ofta snäppet svårare än att bara måla en vägg. Innertak - målade -panelskivor-980×630. Rolla sedan i långa sjok och försök måla vått i vått, dvs ta nästa sjok med färg innan den gamla torkat, så undviker du nyansskillnader och att taket blir flammigt. När taket är målat låter du det torka så länge som det är angivet på burken och stryker sedan på ett andra lager.


Måla innertak - postad i Gör det själv: Håller på att måla ett innertak just nu och har målat i tre omgångar men tycker att det fortfarande är flammigt eller vad det kallas, färgen är inte riktigt jämnt fördelad. Det är kanske mindre vanligt att tänka på att måla om taket än väggarna. Men taket blir lätt gulnat och fult i och med att exempelvis tobaksrök och matos stiger uppåt. Målar du om det kommer du att märka vilken uppfräschning det blir! Dessutom så märks ett gulnat tak ännu mer om du bara målar väggarna vita.


Om proven visar att taket är målat med limfärg eller om färgen inte fäster ordentligt måste du vara extra noggrann med rengöringen. Om taket är i riktigt dåligt skick med många sprickor och ojämnheter kan du armera med glasfilt eller fiberfilt innan du målar. Det ger ett vackert tak med jämn yta.


Ett gulnat tak lägger vi däremot mera sällan märke till. Trots att man kanske inte tänker på taket , blir skillnaden markant när man målar om taket. Det är alltså en god ide att i samband med rumsrenovering även satsa på taket.


Det bästa är om du passar på att måla taket i samband med övrig målning eller tapetsering av rummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg