måndag 16 juli 2018

Böna i kampala

Det krävs visum för Uganda. Det går antingen att ordna via Ugandiska Ambassaden i Köpenhamn, men även mycket enkelt vid ankomst på Entebbe flygplats eller vid någon av gränsövergångarna från grannländerna. Borta från den bullriga staden i Kolos förorter hittar du Prunes bland en viltsträckt trädgård. Kaffet som serveras här är en hemlig blandning som skapats av innehavaren av bönor med lokalt ursprung, vilket gör en rik fruktig espresso.


Pudon är också en av de bästa ställena att få utsökt hälsosam mat eller frukost i Kampala. De intensiva dagarna avslutades med en kaffeavsmakning där alla fick möjlighet att provsmaka kaffe från bönor med olika kvalité och jämföra med bönorna från MACCS.

Vid sidan av de kunskapshöjande aktiviteterna fokuserade även Insert Africa på att vidareutveckla de vattenverk som var fokus för förra årets projekt. Fattigdom, konflikter och svaga lagar har gjort Uganda till ett land där nästan var femte vuxen har alkoholproblem och drogproblemen ökar alltmer. Ungdomar är särskilt utsatta och många har förlorat en eller båda föräldrar i Aids.


Peace Restaurant, Kampala : Se objektiva omdömen av Peace Restaurant, som fått betyg av på TripAdvisor och rankas som nummer1av 3restauranger i Kampala. Efter en minst sagt händelserik vecka i Mubende får alla avnjuta en ledig helg innan det är dags att återvända till Kampala. Tillbaka till Kampala. Eftersom Uganda är ett vackert land med exotisk natur och ett rikt djurliv är det ingen tvekan för någon i gruppen att det är safari som blir nästa programpunkt. Historien berörde mig väldigt mycket, och varje gång jag träffade de sociala myndigheterna frågade jag om pojken och hur det gick för honom.


De hade inte lyckats spåra några släktingar och han skulle flyttas till ett stort barnhem i huvudstaden Kampala.

Då fick jag obehagskänslor, säger Emma. Efter moskén åkte vi till en marknad där Isaks mor jobbar – köpte avacado och frukt, träffade massa folk, såg tusen saker. Marknaden påminde mycket om marknaderna i Gambia – ett myller av folk och djur (levande och döda).


Kryddor och bönor säljs i säckar bredvid teknikprylar, porslin, grönsaker, kläder, kött. Vi var sen sex stycken som tack vare Beatrice tog en taxi som körde oss in till Kampala o åter samt väntade på oss hela tiden. Beatrice o Mattias är ju riktiga kaffekännare o har haft sina caféer i Falkenberg där de har specialkaffe. Det var mest tänkt som en annorlunda souvenir, ett kul projekt – att lära sig rosta sitt eget kaffe som han kunde ge bort till vänner och bekanta.


Han hade, tyckte han själv, lyckats rätt bra med rostningen och med visst högmod packat dem i egensydda påsar av tyg som han kommit över på en marknad i Kampala. Kasubi Friends hektar mark med målet att få mat och inkomster till skolan. På farmen produceras majs, bönor , matbananer, sötpotatis, kål mm. Här finns också två stora grisstior med ett 1tal grisar till försäljning.


Farmen drivs av en farm manager och arbetare samt ibland tillfällig arbetskraft. Här hittar du tidigare resenärers egna bilder från resor med Deep Travel. En kopp svart kaffe Kaffe är rostade bönor (egentligen bär) från kaffebusken och så kallas även den dryck som tillverkas av dessa bönor. Kira är en stad i Uganda, och är belägen i distriktet Wakiso.


Här flöt vattnet lugnt och stilla och det var lätt att insupa omgivningen. Vattnets jämna kluckande efter varje paddeltag, stillheten från orörd natur, flodbanker täckta av alla nyanser av grönt man kan tänka sig. I kontrast till sjukhusets erfarenheter och tumultet i Kampala var det här balsam för själen.

Moronis ekonomi är till stor del baserad på jordbruk (), men viss administration utgör också en del av stadens näringsliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg