tisdag 10 juli 2018

Gå i pension meddela arbetsgivaren

Vi erbjuder expertrådgivning för ditt pensionssparande. Spara privat utan fasta avgifter. Fatta beslut om när du vill gå i pension och hur utbetalningarna ska göras över tiden. Ta själv kontakt med Pensionsmyndigheten.


Om du inte redan blivit kontaktad av försäkringsbolag där du eventuellt har pensionssparande, hör av dig till dessa och meddela ditt beslut.

Meddela även din arbetsgivare och säg upp. Börjar du på allvar fundera på att gå i pension ? Undrar du hur det går till? Då har du kommit rätt! Här är minPensions steg-för-stegguide för dig som vill sätta pensionsplanerna i verket.


Vi har delat guiden i två delar. Den första handlar om förberedelserna och den andra om hur du praktiskt fixar själva ansökan.

För att fatta beslut om när du ska gå i pension är det viktigt att känna till de bestämmelser som gäller för de olika pensionerna. Från år kan du plocka ut din allmänna pension. Vill du jobba länge kan du, utan att diskutera saken med arbetsgivaren , stanna tills du fyller 67.


I brevet frågar vi den anställda om hen tänker gå i pension eller vill fortsätta att arbeta och därmed skjuter på sin pensionering. Om den anställda inte meddelar oss att hen vill skjuta på sin pensionering skickar vi ansökningshandlingar och information sex månader innan ordinarie pensionsålder. Några månader innan du fyller år skickar vi på SPV ett meddelande till dig med uppgift om hur mycket pengar som vi kommer att betala ut till dig i pension. Om du istället vill ta ut din pension efter år, ska du fylla i blanketten Begäran om ändrad utbetalning, och skicka in den till oss på SPV.


Den allmänna pensionen betalas ut så länge man lever. Men utbetalning av tjänstepensionen och det egna sparandet kan ske under en begränsad period. Planera din pension - du som bor utanför Sverige. Innan du ansöker om allmän pension. Välj när du vill gå i pension.


Du kan tidigast ta ut allmän pension från års ålder. En arbetsgivare har rätt att avsluta en anställning för någon som får hel sjukersättning. Detta kallades tidigare för förtidspension och gäller anställda mellan och år.

Få tips om vad som är bra att tänka på inför din pension och när du ska söka pension. Vi berättar också om vad som gäller om du bor utanför. Du får hjälp med att fördela pensionen över ti du får en skatteuträkning och en aktivitetsplan för hur du tar kontakt med bolag och myndigheter så att planen blir verklighet. Här nedan får du också tips om hur du ansöker om de olika delarna i din pension.


Det går ju att ta ut bara delar av pensionen om du vill det. Därefter får de jobba kvar med arbetsgivarens goda minne. Viola Nilsson-Vaara vid Vänsterpartiets kansli i Gällivare kommun är villrådig inför att eventuellt gå i pension i höst då hon fyller och hennes arbetsgivare tycks inte heller veta hur de ska förhålla sig. Jag vet inte om jag ska gå , jag har inte tänkt så långt.


Så här går det till: Fem månader innan du fyller år får du ett brev från oss med preliminära uppgifter om din pension från AMF. Inför den första utbetalningen får du ett brev som berättar hur mycket pengar du kommer att få varje månad och hur mycket vi drar i skatt. Fråga din arbetsgivare till råds om du är osäker vart du ska vända dig.


Detta är bra att kolla eftersom en del pensioner ( vissa avtalspensioner) betalas ut de första fem åren om inget annat anges. Du måste också meddela din arbetsgivare om du tänker fortsätta arbeta tills du är år, vilken är en lagstadgad rättighet. När en arbetstagare går i pension – anvisningar för arbetsgivaren Varma.


Det lönar sig emellertid att förbereda sig på pensioneringen i förväg. När arbetstagaren söker pension eller yrkesinriktad rehabilitering. När din arbetstagare ska söka pension eller yrkesinriktad rehabilitering, diskutera då följande ändringar tillsammans.


Ta inte ut pension i onödan. Arbetsgivaren ska också anmäla anställningens slutdag till Keva eller lämna in blanketter om personens arbete till Keva. Går det att på ner i tid?


På somliga arbetsplatser har man rätt till det, medan man i andra fall är utlämnad till arbetsgivarens välvilja. Kan du gå ner i tid och kombinera pensionen med en deltidslön skjuter du fram de stora pensionsuttagen till tiden efter arbetslivet. För varje månad som du väntar med uttaget ökar din pension. Pension före innebär att in­betal­ning­arna till din pension slutar i förtid och att pensionen ska räcka en längre tid. Därför blir pensionen lägre varje månad.


Viktigt att veta är att du inte kan stoppa ut­betal­ningarna när de väl har börjat. Logga in på Dina sidor för att se hur mycket du preliminärt kommer att få i pension per månad från AMF. Det är enkelt att räkna på olika alternativ om du till exempel vill ta ut pensionen tidigare eller ändra utbetalningens längd. När du bestämt dig signerar du ändringen med e-legitimition.


Din pension kommer från flera håll. När det är dags att gå i pension får de flesta allmän pension från Pensions­myndig­heten, tjänste­ pension från sin arbets­givare och kanske ett privat sparande. För att ta reda på hur mycket pengar det handlar om för dig kan du skaffa en överblick över hela din pension på minpension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg