måndag 5 juni 2017

Preventivmedel för män

Alltid fri frakt hem till dörren. Genom att beskriva ett urval av de metoder som finns på marknaden idag vill vi med Preventivmedel. Efter att du tagit reda på fakta och funderat på vad som är viktigast för dig bör du tillsammans med en medicinsk rådgivare komma fram till vad som är den lämpligaste metoden för just dig. För män finns det inga hormonella preventivmedel.


Standarden är inte lika för könen, säger hon till tidningen.

Som det är just nu finns endast kondomer som alternativ för män , vilket ibland används slarvigt menar Christina Wang. Detta gör att ansvaret att använda preventivmedel ofta faller på kvinnan. I dag finns inget hormonellt preventivmedel för män men nu pågår en studie på en p-gel för män.


Salvan stryks på axeln och gör mannen tillfälligt steril. Trots att tusentals år har gått så har män fortfarande få valmöjligheter när det gäller skydd. Men nu pågår forskning kring ett nytt preventivmedel för män på Karolinska.


Foto:Shutterstock Söker svenska par till studie.

Det nya preventivmedlet för män är en krämen som ska smörjas på axlarna varje dag, för att hämma spermieproduktionen. Salvan ska smörjas in på axlarna varje dag och minska spermieproduktionen. Forskarna vill ha med heterosexuella och fertila par i studien för att undersöka om salvan fungerar. Och för män är i dagsläget vasektomi det enda alternativet till kondom. Men nu är forskare på god väg att introducera ett tredje alternativ.


Vasalgel är en av produkterna som varit mest intressanta de senaste åren, då den inte innebär något större ingrepp eller några bieffekter. LÄS OCKSÅ: Stort steg mot p-piller för män. Medan tidigare försök att ta fram hormonella preventivmedel för män stoppats på grund av biverkningarna, verkar det hittills lovande för gelen.


Den amerikanska hälsomyndigheten vill börja testa preventivmedlet på 4heterosexuella par redan nästa år. Jakten på ett tillförlitligt, mer permanent preventivmedel för män har pågått i flera årtionden. Kvinnor bär orimligt stort ansvar att skydda sig mot graviditet – och många har dessutom besvär med både biverkningar och obehag från de metoder som vanligen erbjuds: p-piller, p-ring, p-stav, kopparspiral och pessar bland annat. Det har gjorts många försök, men nu äntligen säger vetenskapen att de kan ha ett preventivmedel för män.


Doktor Mikael berättar mer. Han tycker att det vore bra med ett preventivmedel för män. Förr i tiden var det alltid kvinnans fel om ett par inte blev gravida.


Det är viktigt att det finns ett alternativ.

Nu har vi kommit längre än så, men det behövs ändå resurser för att bli mer jämställda och det här är ett steg på vägen, säger Erik till TT. Nu är det nya tider och nya preventivmedel är på gång. P-pillret för män har det snackats om i flera år och nyligen genomfördes en studie på män som gav lovande resultat. Däremot är inte p-pillret längre det preventivmedel det pratas mest om, utan det är istället en p-gel som nu testas av bland annat svenska män. Utöver p-gelen forskar man även kring andra preventivmedel för män så som p-piller och vasalgel.


Vasalgelen hindrar spermierna att komma ut i urinröret genom att en gel sprutas in i sädesledarna. Hittills har man bara testat vasalgelen genom djurförsök (som varit lyckade) och nästa steg blir att testa den på människor. Salvan kan snarare komma att användas som ett komplement då inget säger att det kommer ersätta preventivmedel för kvinnor, men det lär dröja innan man kan köpa salvan. Ibland kan det låta som att vi forskare säger samma sak hela tiden, att det snart kommer ett hormonellt preventivmedel för män. Forskare i preventivmedelsbranschen skämtar om att preventivmedel för män alltid ligger några år bort.


Ett preventivmedel för män är nära! Nästa år börjar en ny slava testas på fertila män. Forskningen kring ett preventivmedel för män har pågått i närmare år utan resultat – tills nu hoppas vi!


Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg