fredag 9 juni 2017

Att vara kristen

Fråga: Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen ? Man kan inte vara en icke troende kristen. Själva ordet kristen betyder en som tror att Jesus är Kristus, dvs Messias (och följaktligen också tror på hans ord). Vad betyder det att vara kristen ? Man brukar ta den här texten som exempel på hur en kristen gemenskap ska se ut.


De fyra ”benen” som håller den uppe är Bibelundervisningen, Bönen, Brödsbrytelsen och Brödragemenskapen.

Att vara kristen är att leva som kristen. Den som inte lever som kristen är helt enkelt inte kristen - oavsett om han själv påstår det, som exempelvis korsfararna etc. Jesus uttrycker själv samma sak med att det är på frukten vi känner en människa. Att bli kristen är som att få Internet till sin dator. Utan uppkoppling har man.


Vissa kristna går även till kyrkan på söndagar, för man anser att Gud skapade världen på dagar och att han vilade på den sjunde. Man behöver inte gå i kyrkan för att vara kristen , man kan också be hemifrån och vara genuint snäll mot andra och behandla dem som du vill att de ska behandla dig. Det är för icke-avvikande.

I skolan kan man bli extra utsatt om man är öppen med att man är kristen. Om man söker skäl att mobba någon kan det vara ett skäl, homosexuell ett annan”, säger Karin Wiborn som är generalsekreterare på Sveriges kristna. Jesus från Nasaret uppstod från de döda på ett fullkomligt unikt sätt. Kristi död och uppståndelse får vi bekänna oss till. Hur är det att vara kristen i det sekulariserade Sverige?


I dag börjar vår serie Kristen i Sverige där vi möter fyra personer som berättar om sin vardag - som kristna. Om kristen tro Vill du veta mer om kristen tro? Eller funderar du över hur man blir kristen ? Här på webben kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.


De kristna slutade att delta i judarnas gudstjänster och romarna insåg skillnaden mellan judar och kristna vilket ledde till att de kristna inte längre behandlas med den tolerans som var bruklig mot judarna. Elin Engström upplever att ramarna för vem som är kristen blivit snävare med åren. Risken är att man inte identifierar sig med bilden av hur en kristen ska vara. Känner du själv igen dig i resonemanget?


Så där har jag också känt. När jag lyssnar på radion till exempel: ”Varför måste de kristna prata sådär. En kristen är en lärjunge.


Jesus sa: “Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig.

Men vi tror också att det finns en ond makt som motverkar det som Gud vill och som vi ofta kallar djävulen. Kampen mellan ont och gott, mellan Gud och djävul, har präglat mänsklighetens historia. För en tid sedan började ett test cirkulera bland präster, biskopar och församlingsmedlemmar i sociala medier. Migrationsverkets utredare att man har en äkta tro. Rent språkligt är sekulär ungefär detsamma som världslig, icke-religiös.


Om vi börjar med att definiera vad en kristen är, så är en kristen ju en person som tror att Jesus Kristus som Guds son och världens frälsare. Så att de också ska vilja bli kristna. Men risken kan vara att man uppfattas som en annan sort, någon som står över vardagen. Någon som har söndag hela veckan!


När Bibeln talar om att en kristen ska leva som ett föredöme, handlar det ofta om vad vi kan kalla basala sociala regler: Lev anständigt, nyktert, värdigt och sunt. Men att gå i kyrkan, tjäna dem som är mindre lyckosamma än du, eller att vara en bra människa gör dig inte kristen. En evangelist sa en gång, ”Gå i kyrkan gör dig inte kristen mer än att gå till ett garage och laga bilen. För att svara på frågan som ställdes i rubriken så är det lätt att vara ”kristen ”, en namnkristen (det vill säga att kalla sig kristen ) och ofrälst kristen som hyser kärlek till världen och som vandrar världens väg, den breda vägen som ju bär till fördärvet, men att vara en kristen som vill vandra och försöker att vandra. Att leva nära Gud är också att vara omsluten av en kärlek som vill ge frihet och ständigt skapa nya möjligheter.


Genom dopet tas vi upp i Guds familj. Dopet är Guds omfamning, löftet om att vara med under alla livets dagar, oavsett vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg