torsdag 12 januari 2017

Psykodynamiska perspektivet faser

Den falliska fasen 3-år. I den falliska fasen förflyttas libido till könet. Barnet uppmärksammar att alla inte ser likadana ut och ett intresse för skillnader mellan könen utvecklas. Under fasen hittar barnet för första gången ett objekt som erbjuder lustkänslor utanför det egna jaget.


Psykodynamiska perspektivet faser

Det psykodynamiska perspektivet omfattar flera olika teorier som på många sätt skiljer sig ifrån varandra, men de har alla sina rötter i Freuds teori: Psykoanalysen. De psykodynamiska teorierna lägger stor vikt vid den omedvetna människan som styrs av motstridiga krafter i psyket. Hon styrs inifrån dels av att vilja tillfredsställa sina medfödda behov och delvis av konflikter och motiv. Mest kända och ett av de äldsta. Grundar sig i Freuds utvecklingsteori.


Arvet och miljö har stor. Latensfasen - Denna fas är ungefär från sexårsåldern till tolvårsåldern. Genitala fasen - Nu startar puberteten och könsmognaden då den sista fasen inleds. Freud pratar om fem olika stadier. Vid varje fas ställs barnet inför ett problem som måste lösas och som kan innebära frustration och ångest.


Lyckas inte barnet lösa problemet finns en risk att barnet fixeras vid en fas , vilket kan ge konsekvenser för det vuxna beteendet. Som i de flesta terapiformer lägger man stor vikt vid en god och förtroendefull samarbetsrelation mellan klient och terapeut. Han kom på att aggression och sexualitet styr oss, ibland är de krafterna medvetna ibland omedvetna. Oftast är det de omedvetna som påverkar.


De första tre faserna (oral, anal och fallisk) kallas de pregenitala faserna och fokuserar på den psykosexuella utvecklingen. De följs av en latent fas som följs av puberteten. En störning i en given psykosexuell fas leder, enligt Freu till en given fixering i vuxen ålder. Känner detet lust vill det ha sin önskad tillfredställd så fort som möjligt, även om situationen inte tillåter det.


Psykodynamiska perspektivet faser

Detta kallas, inom det psykodynamiska perspektivet , för lustprincipen. För detet existerar inte tid och rum, med andra ord följer detet primärprocessens lagar. This feature is not available right now.


Please try again later. De flesta känner nog till Freu men det psykodynamiska perspektivet har fortsatt att utvecklas även efter hans tid. Att perspektivet heter som det heter beror på att psykodynamiker anser att människan utvecklas och drivs av inre minnen, konflikter och behov.


Dessa inre känslor påverkar hur vi uppfattar världen, menar psykodynamikern. Aggression och sex styr människan. Ibland är krafterna medvetna och. Vår personlighet formas under barndomen. Föräldrarna måste under den här fasen se till att barnet både får struktur och regler men även frihet att klara av saker och ting på egen hand.


Han ansåg att vi styrs av aggressioner och sex. Det tänkandet torde ha utgjort rötterna till såväl psykoanalysen som till den psykodynamiska terapin så som vi idag känner dem. Psyko­dynamiskt och psyko­analytiskt.


Att särskilja psykoanalytisk teori från psykodynamisk teori är inte möjligt. I behandlings­hänseende är det lika svårt att skilja psykoanalytiskt från psykodynamiskt. Psykoterapi brukar ibland kallas psykoanalytisk när terapeuten och patienten träffas mycket ofta, tre till fem gånger i veckan, och när relationen som utvecklas mellan terapeut och patient ägnas stor uppmärksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg