tisdag 13 december 2016

Vad är våld i nära relationer

Definition av våld och utsatthet i nära relationer. Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot.


Det kan handla både om heterosexuella och samkönade relationer. Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man som utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med.

Eftersom det finns känslomässiga band blir det svårare för den som utsätts att göra motstånd eller bryta upp. VKV är Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer. VKV är ett kompetenscentrum som skapar, samlar och sprider kunskap.


När en person utsätts för våld i en nära relationer kan våldet få olika konsekvenser beroende på vilka resurser och förmågor personen har eller på olika omständigheter i personens liv. Särskilda sårbarhetsfaktorer kan finnas. Eva och Johan är en film om svartsjuka och våld i nära relationer Det kan vara svårt att prata om svartsjuka och våld i nära relationer.


Varför det kan vara svårt att lämna ett förhållande som inte är bra?

Våld kan vara många olika saker. Vad är våld i nära relationer ? Läs om mäns utsatthet för våld i nära relationer. Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Forskning tyder på att den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan.


Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med. Dialoga samordnar Göteborgs Stads arbete mot våld i nära relationer och stadens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Dialogas mål är att alla medarbetare ska ha en god kunskap om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, i syfte att alla som lever med våld i nära relationer får hjälp, stöd och skydd. Vi är till för hälso- och sjukvården samt tandvården inom Västra Götalandsregionen. Begreppet i nära relation specificerades till är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn.


Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat. Hot och våld är varje handling som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker den andre, får den andre att göra något mot sin vilja eller sluta göra något den vill. Nära relation kan vara partner, före detta partner eller förälder, styvförälder och barn. Läs mer om vad hot och våld är.


Våld är varje handling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande samt tvång.

Det som är speciellt med våld i nära relationer är att den utsatta har en nära relation och ofta starka emotionella band till våldsutövaren, vilket försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets hem och varierar i allvarlighetsgrad och frekvens. Både män och kvinnor utsätts för våld i nära relationer.


Det kan vara allt ifrån att bli konstant förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är. Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Brotten kan begås genom fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.


Genom att göra en polisanmälan har man möjlighet att stoppa det våld eller de övergrepp man utsätts för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg