tisdag 20 december 2016

Plötsligt börjat snarka

Stort utbud av hjälpmedel för en god natts sömn. Välkommen till ResMed! Om man plötsligt börjar snarka utan att ha gått upp i vikt ska man kolla upp sköldkörteln, säger Eva Lindberg. Alla kvinnor snarkar alltså då och då.


Och några korta andningsuppehåll per natt behöver inte vara farligt. De flesta av oss har runt fem andningsuppehåll när vi sover.

Helt plötsligt har jag börjat snarka. Varje natt när jag håller på att somna vaknar jag till av mitt eget snarklju på morgonen märks det att man sovit med öppen mun. Har också börjat sova onormalt länge (timmar inatt t.ex.). Jag är inte ens i närheten av att väga för mycket och super inte.


Mestadels sitter problemet i halsen och innebär att du kan få problem med luftflödet genom svalget. Om luftflödet blir snabbt kan mjuka delar (som mjuka gommen) börja vibrera och du börjar snarka. Både män och kvinnor snarkar och det finns idag hjälpmedel som är mer effektiva än att bara lägga en kudde över öronen. Jag har en femårig samojed-tik.


Hon har plötsligt börjat snarka.

Hon nyser inte eller är snorig eller liknande utan hon snarkar bara väldans mycket. Det började för några veckor sen. Hon kan inte ligga ner utan att snarka så att man inte får något lugn. Varje gång jag vaknar så snarkar han, jag somnar alltid sist och då har han snarkat någon timme innan jag somnar, jag vaknar av att han snarkar på morgonen. Någon som vet vad det skulle kunna bero på att någon börjar snarka helt plötsligt ? Hur ska vi få honom att sluta?


Undantaget skulle vara om en person som vanligtvis inte snarkar plötsligt börjar väcka hela grannskapet med sina zzzzz. Marianne: Jag undrar bara om det finns nån statistik på om män generellt snarkar mera än kvinnor ? Rickard Harlid: Ja, män snarkar mera än kvinnor. Börjar också tidigare i åldrarna. Kvinnor börjar i regel inte förrän framåt klimakteriet - i alla fall om de inte är överviktiga.


Samma gäller sömnapnésyndrom. Muskelavslappningen under sömn tillsammans med faktorer som förtränger den övre luftvägen – till exempel en tillbakadragen underkäke, fettansamlingar i övre luftvägen eller stora halsmandlar – gör att andningsvägen blir alltför trång och vi börjar snarka som ett tecken på ofri övre luftväg. Inte så att jag kommer ihåg att hon gjorde det innan.


Hon var förkyld i början på november, men det gick över. Min tjej säger att jag har börjat snarka. Det hjälper ju lite att sova på sidan och sova med huvudet högt. När vi sover slappnar musklerna i svalgets väggar av.


Då blir svalget trängre, och hos vissa av oss börjar delar av svalget, oftast det som kallas mjuka gommen, att vibrera av det snabba luftflödet – vi snarkar.

Förkylningen gick över man han fortsatte att snarka och gör det än. Han vill absolut inte gå till en snarkklinik eller läkare men har gått med på att testa en snarkspray som man sprayar i halsen. Förstår inte heller hur det kommer sig att man kan börja snarka helt plötsligt i vuxen ålder.


För den som börjat snarka i samband med viktökning brukar det hjälpa att banta till den vikten man hade innan man började snarka. Jag minns att jag såg pappas ögonlock sjunka och stod och väntade bakom salladslandet nära ricinträden på att han skulle börja nicka och snarka så att jag kunde rusa tvärs över gårdsplanen och ta betäckning i djungeln av stockrosor. En god vän som också snarkar mycket hade fått en CPAP-apparat och berättade om det.


Men, nej det var ingenting för mig. Det verkade obehagligt att sova med en mask för ansiktet. När Kerstin var hos sin tandläkare Katarina Svahnström hemma i Uppsala, berättade hon om NightLase, en ny behandlingsmetod mot snarkning med laser, och undrade om hon var intresserad av det. Har en chihuahua-hane på år som börjat snarka galet högt sen en vecka tillbaka. Han har alltid småsnusat lite grann när han sover, men nu snarkar han som en vuxen karl på nätterna :-o Kan han ha fått nån halsinfektion eller nån sjukdom som behöver kollas upp?


Eller beror det på något annat? Det har verkligen kommit plötsligt. Snarkningar under graviditeten. Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid?


Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker. Läs mer om att snarka under graviditeten på Babyhjälp. Boston terrier är en ras som ofta snarkar mycket beroende på att de har trånga luftvägar.


Men om han plötsligt börjat snarka mer än normalt kan det vara bra att låta en veterinär kika på honom. Det är vanligt att snarka mer när du ligger på rygg. Därför är det bra om du kan undvika ryggläge när du sover. Med lite övning är det många som lär sig att sova på sidan eller magen. Det finns också olika hjälpmedel att ta till.


Blir din hund onormat andfåd dricker den mer än vanligt eller har den plötsligt börjat hosta i tid och otid? Det kan vara tecken på att din hund har drabbats av någon hjärtsjukdom eller har fått något hjärtfel. En hunds hjärta består, precis som en människas, av två kammare och två förmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg