måndag 5 december 2016

Kan inte sova tänker för mycket

För att få mer energi kan du pröva att sova en kort stund på dagen. Sovstunden kan kallas tupplur eller powernap. Den får inte vara längre än minuter.


Kommer du ner i djupsömn kan det ta tid innan du kommer igång och fungerar igen. Det är terapeutiskt att se att du antagligen inte har så mycket att oroa dig för.

Oftast är det bara några få återkommande saker. Du kan dessutom se vilka problem som är hypotetiska (’ Tänk om jag gör ett misstag på jobbet imorrn’) och vilka som är ’riktiga’ bekymmer (’Jag har fått sparken’). Undvik för mycket vakentid i sängen. Ligger du vaken två timmar varje natt kan du prova att gå och lägga dig en timme senare. När du sedan sover nästan hela tiden i sängen kan du bygga på sömnfönstret med en timme.


En del upptäcker att de inte behöver mer än 6-timmars sömn. Dock vet jag inte om så mycket av det som står där stämmer in på mig, det enda som riktigt stämmer in är väl : Hypnagogi brukar ofta upplevas som intryck och illusioner visuellt. Någon som har haft detta eller har detta och vet vad man kan göra åt det?

På så sätt få man i alla fall vila, tänker man lätt. Problemet är att kroppen kopplar samman sängen med stress, istället för med sömn. Till slut kan det bli så att kroppen stressar upp sig bara man tänker på att lägga sig för att sova.


Gaspedalsproblemet bygger på tanken att kroppen har en för hög aktivitetsnivå. Man kan fundera på om man kan förändra vissa vanor för att sova bättre. Att undvika kaffe, energidrycker och alkohol kan till exempel vara bra för sömnen. Regelbundna tider för att gå och lägga sig och stiga upp på morgonen är viktigt, även under helger.


Att tänka för mycket hindrar dig från att prova nya saker. Folk som tänker för mycket ägnar mer tid i sitt sinne än i verkligheten. De ägnar all sin tid åt att tänka , eftersom de tror att det är något de inte kan fly från.


Det är många människor som söker tillflykt i sina tankar och går på hela äventyr i sina sinnen. Sover du bättre i veckan och begränsar sovtiden på helgen borde du inte känna dig så trött. Självklart kan sömnkvaliteten spela roll, men den verkar du inte ha reflekterat över som dålig. Många vittnar om att man bara blir segare och tröttare av att sova för mycket.


Det finns många appar för att få lite bättre koll på sömnen. Det är omöjligt att säga hur mycket man skall sova , eftersom det är olika från en person till en annan. För vuxna människor ligger genomsnittet lite över sju timmar, men en del har behov av nio timmar, medan andra kan klara sig med fem eller i sällsynta fall med ännu mindre.

Du ska aldrig tänka så , eller få ångest och panik och känna dig hopplös , för det gör inget om du inte kan sova , tänk så här att du sov dåligt igår medans du hade skola nästa dag , men du vaknade ändå gick upp och gjorde det och klarade upp dagen fast du va trött. Jag kan inte sova för jag tänker för mycket på saker som hänt och saker som ska hända. Och är rädd för att få mardrömmar. Det värsta är att jag inte kan göra något åt av det som hänt … det jagar mig hela tiden och kan inte sluta tänka.


Du behöver inte bli orolig om du sover dåligt ibland. Du kan känna dig lite tröttare nästa dag, men det är inte farligt. Det gör heller inget om du sover extra mycket en period när du behöver det. Att sova för lite en längre tid kan till exempel göra att du känner dig trött.


Men samtidigt är sömnen mycket svårare att kontrollera. Att inte kunna somna är djupt obehagligt för oss. Vi är också som sårbarast när vi sover , det kan komma en tiger och äta upp oss. Det är egentligen mycket underligt när man tänker på det, att hela mänskligheten måste sova varje dag, annars dör vi. Hej, du kanske bör ta ett så kallat antidepressivt läkemedel i stället, som kan vara bra för både sömn och smärta.


Förlorade sin mamma - kan inte sova. Fråga: Min väninna förlorade sin mamma för drygt ett år sedan och har sedan dess inte kunnat sova. Finns det något hon kan tänka på eller något jag kan göra för att hjälpa till? Att ha den inställningen att det gör inte så mycket om hon inte sover , istället för att hon MÅSTE sova , tänker jag måste sova , jag måste sova. Har plötsligt börjat få svårt att sova och det beror på att jag tänker för mycket , kan inte slappna av och det börjar bli jobbigt nu.


Det är svårt eftersom det är jobbiga tankar. Hur slutar man tänka ? Jag kan se tjusningen i båda de här extremerna, särskilt Crossfit. Men det är viktigt att veta att det finns inte så mycket som talar för att det är hälsosamt att ligga i dessa extremer. Detta trots att de med hypersomni ofta sover timmar eller mer nattetid.


De kan ställa flera alarm, men har ändå svårt att vakna. När de väl vaknar, kan de känna det som att de fortfarande delvis sover och känner sig förvirrade och yra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg