fredag 16 december 2016

Barn som upplever våld i hemmet

Barn som upplever våld i hemmet

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Att se sin förälder bli slagen kan vidare ses som en form av psykisk misshandel, som för de flesta barn har mycket allvarliga konsekvenser. Detta sätter barnet och barnets perspektiv på våldet i centrum. Enligt vissa forskare kan det vara psykiskt mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Studier har visat att barn som upplever våld oftare än barn som utsätts för andra former av trauma utvecklar posttraumatiskt stressyndrom.


Barn som upplever våld i hemmet

Våld förekommer i alla typer av familjer och parrelationer. Den vanligaste typen av våld är dock mäns våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med. Eftersom våldet ofta sker i hemmet under en längre period är det särskilt skadligt, både för den som utsätts för våldet och för de barn som tvingas uppleva det. Att som barn se eller höra våld i hemmet , vet man orsakar lika stor psykisk skada som hos de barn som själva blir slagna. Omkring procent av de förskolebarn som exponeras för våld vid upprepade tillfällen, utvecklar så pass allvarliga symptom att de behöver kvalificerad hjälp.


Det är vanligt att de barn som lever i ett hem där det förekommer våld också själva blir slagna. Våldet har direkt betydelse för barnens hälsa och välbefinnande. Många barn känner också skam och skuld över sin situation. De flesta barn som upplever våld i nära relationer upprepar inte faderns våldshandlingar senare i livet. Det finns även brister i kunskapen om hur överföringen av våld kan se ut.


Barn är inte en enhetlig grupp utan faktorer som ålder, kön, personliga egenskaper och grad av isolering påverkar hur barn hanterar våldet. Barn och unga som upplevt våld vittnar ofta om oro och ångest. Barn som upplever våld kan vara rädda för att husdjur ska skadas eller känna ansvar för att ta hand om och skydda yngre syskon. Förövaren är i majoriteten av fallen en man.


Hemmet blir inte den trygga plats det bör vara utan blir en plats där vad som helst kan hända. Se Barnen , ett initiativ som samlar viktiga samhällsaktörer som engagerar sig för barn som upplevt våld i hemmet , vill att barn som bevittnar våld i hemmet ska ha rätt till en målsägandestatus. Medlemskap i föreningen är öppet för alla. Barn som har bevittnat ett brott som är ägnat att skada barnets trygghet och tillit i förhållande till en närstående person har rätt till brottsskadeersättning. Staten har ett speciellt ersättningsansvar för barn som bevittnat allvarliga brott mot en närstående, trots att barnet inte kan få skadestånd från förövaren.


Barn som lever med våld i hemmet Staffan Janson detta avsnitt handlar om barn som utsätts för våld i hemmet. Den känsla av vanmakt som drabbar barnet när det inte kan stoppa våldet , kan komma att påverka barnets uppväxt på olika sätt. Att växa upp i ett hem med våld och hot om våld skapar känslor av otrygghet.


Detta kan ske när de försöker förhindra våld mot mamman, men våld och sexuella övergrepp kan också vara direkt riktade mot barnen. Enligt en undersökning som gjordes vid ett skyddat boende i Göteborg bland barn som upplevt våld mot en förälder hade procent vid minst ett tillfälle befunnit sig i hemmet när mamman misshandlades. Våld är skadligt för alla i familjen och kan leda till allvarliga konsekvenser och problem för både dig och dina barn. Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Om du som förälder blir utsatt för våld i hemmet.


Barn som bevittnar våld i hemmet tar skada av sina upplevelser. Ungefär av alla barn i Sverige har någon gång upplevt våld i hemmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg