onsdag 7 december 2016

Egenmäktigt förfarande roy andersson

Boka nu, betala senare med Agoda. Nu talar den 71-årige filmregissören ut om den kulturdebatt där det ständigt kommer nya inlägg. Här är ett utdrag ur intervjun. Kärleken är dock inte besvarad. Publicerad Ons maj 02:00.


I studion sitter också författaren Helena von Zweigbergk.

Egenmäktigt förfarande ” Augustprisbelönades ifjol. Ett samtal om hjärtats envishet och förälskelsens pinsamhet. Ingen kan vara en romanfigur så vitt jag känner till. Det är bisarrt alltihop. Men skvallret har så klart gått.


Så lyder hela titeln på Anderssons nya och Augustvinnande bok. Lena Andersson själv menar att karaktären är fiktiv, och inget annat. Eller i alla fall förebild för den manliga huvudpersonen i boken.

Något som förnekas av den första Andersson. En kulturstorm som vint ordentligt under de senaste veckorna. I ett vattenglas menar en av huvudpersonerna själv. I en intervju i magasinet Fokus svarar han ja på frågan om det är han som porträtteras i boken.


Boken, som vann Augustpriset förra året, handlar om en kvinna som inleder en komplicerad relation med en stor konstnär. Hon har koll, hon vet vad hon vill och hon tränar målmedvetet för nästa maratonlopp. Ester Nilsson är en förnuftig människa i en förnuftig relation. På onsdag är det premiär för En duva satt på en gren och funderade på tillvaron – den första svenska filmen som vunnit Guldlejonet i Venedig.


Ester är liksom Lena en skrivande person, och en tänkande. Under de senaste månaderna har jag hört flera av mina vänner beklaga sig över hur Roy liksom tvingar sig in i deras. Påföljden är böter eller fängelse i högst ett år.


Grovt brott kan rendera fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. I Brottsbalkens kapitel regleras stöl rån och andra tillgreppsbrott. Roy Andersson avslutar sin trilogi med en smäll. Bildtexten lyder ”Jag köpte den till slut.


Vi blir aldrig av med vårt kungahus. Sådant händer inte i fredstid.

Ester älskar inte Hugo, hon är besatt av honom, och det är två vitt skilda tillstånd. Vill du läsa en bok om kärlek, riktig kärlek, finns det många andra fantastiska böcker att läsa. Läsare av denna blawg vet säkert också att jag i många fall annars har svårt för Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg