torsdag 1 december 2016

Ångest efter separation

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Separation I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer. Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. Efter en separation kan emotionell abstinens uppstå.


Att avsluta ett förhållande är inte lätt, och det psykologiska lidandet det kan ge upphov till kan vara förödande för våra hjärnor.

Processen är faktiskt väldigt lik abstinens som drogmissbrukare genomgår. Det är en typ av neurologiskt kaos som inte är lätt att ta sig ut ur. Sömnlösa nätter då ångesten river i bröstet och tårarna bränner under ögonlocken kan vändningen kännas långt bort. Och faktum är att vi behöver tid för att gå vidare. Har separationen varit uppslitande kan sorgeprocessen vara lång, minst ett år av starka känslor som kommer och går.


Att repa sig efter att ha blivit lämnad är alltså en process som kan kräva sin ti men det finns fällor som man kan undvika för att göra processen något lättare. Fälla 1: Du fortsätter hoppas. En oerhört vanlig fälla att hamna i.

Sedan har jag sluppit stark ångest hela veckan, men nu igår när det var fredagkväll och jag var ensam hemma så kom den här starka ångesten igen. Det är så stark ångest att den känns i hela kroppen och jag får ryckningar och mår helt hemskt. Jag har enorm ångest över att detta ska drabba våra barn, att de inte ska få leva med sina föräldrar tillsammans, särskilt som det sker så lättvindigt utan att man gjort allt i sin makt för att försöka förhindra det. Och jag är livrädd för den dag då han kommer att bli tillsammans med någon annan. Jag lämnade min sambo efter att ha varit på akuten, han följde med men satt hela tiden o pillade på sin mobil.


Jag låg där rädd ochk hade ångest totalt utlämnad. Jag gick till min son för att komma ifrån. Blev kvar där, sonen sa mamma gå inte hem för då blir du aldrig frisk. Eva berättar att vi redan från födseln är oerhört känsliga för stressen av att skiljas från den som står oss närmast. Därför är det inte konstigt att vi upplever en separation i vuxen ålder så smärtsam som vi gör.


En separation skapar stress livet ut, även om vi skiljer oss för att vi känner att det är rätt beslut. Vilsenhet och tomhet är helt normala känslor i samband med en separation. Utom att man lämnar själva kärleksrelationen så ändras hela ens livssituation. Man kan nästan jämföra det med att åka till ett annat land. Man behöver orientera sig på nytt – och ställs inför allt från praktiska till känslomässiga frågor och.


Familjerådgivaren Helen Ahlström möter många som brottas med sina bilder av hur ”ett bra liv” ska se ut. En skilsmässa tvingar fram sökandet efter en ny identitet. När vi är i kris är det lätt att fastna i sorgen över det som varit.

Vi tenderar att hålla hårt i det kända när det okända skrämmer. Detta gäller oavsett vilken typ av separation du genomgått. En av de saker som ofta skapar separationsångest eller svårigheter att gå vidare är separation efter ett långt förhållande. Att vara i ett förhållande kräver otroliga mängder emotionellt åtagande och när det tar slut kan det vara svårt att veta hur man ska hantera detta. Den här sidan handlar om förkortningen SAD och dess betydelser som Separation ångest.


Observera att Separation ångest inte är den enda innebörden av SAD. Det kan finnas mer än en definition av SA så kolla in det på vår ordlista för alla betydelser av SAD en efter en. Om du inte känner att du kan gå vidare trots att det gått lång tid sedan uppbrottet kan det kanske vara dags att ta stöd av någon utomstående. Som legitimerad psykolog träffar jag många personer som befinner sig på den ena eller andra sidan av en separation och som behöver stöd i sina beslut samt hjälp att bearbeta sina känslor.


En del separerar efter en längre tid av svårigheter och konflikter. Andra har haft det bra tills något plötsligt händer. Vissa separationer går snabbt, andra drar ut på tiden. Omständigheterna kring separationen kan spela en roll för hur du mår och för hur lång tid det tar att finna dig i det som har hänt.


Sorg kan bland annat uppkomma efter dödsfall, trauma, separation , förlust av arbete, sjukdom eller besvikelse när något som man förväntar sig ska hända inte blir av. Att vara drabbad av sorg är ingen sjukdom och tillståndet ska inte medikaliseras. I arbetet som RELATIONSCOACH är det mitt mål att du skall kunna känna igen dig, hämta tröst, styrka, inspiration bland blogginläggen och kommentarerna. Forumet får liv genom din medverkan. Ibland vet man vad som framkallat ångesten , ibland inte.


Ibland har jag lätt ångest , ibland är den outhärdlig. Tips: Du kan öva på att hantera ångest genom att försöka stanna kvar i känslan tills den går över. Precis som namnet avslöjar för personen svår ångest om du behöver skiljas från närstående personer under en kortare eller längre tid.


Somliga personer kan uppleva ett starkt obehag över att behöva lämna hemmet på egen han eller också kan de drabbas av svår hemlängtan och upplever stark ångest över att behöva vara hemifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg