fredag 2 december 2016

Olika ägarandelar bostadsrätt

Vi har en riktigt trygg försäkring anpassad efter din bostadsrätt. Bil - Hem - Barn - Gravid - Vuxen. Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här.


Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa.

Ett alternativ till ett skuldebrev är att ni äger olika delar av bostadsrätten och dessa andelar kan exempel spegla hur många procent som ni lagt in som kontantinsats. I detta fall kommer du således äga och din sambo. Detta ska skrivas in i köpekontraktet när ni köper. Bostadsrätt är inget ägande, man äger bara rätten att bo där.


Det finns en del som hävdar detta av olika anledningar. Den som köper en bostadsrätt ska också bo i lägenheten. Ska man inte bo i lägenheten kan man bli nekad medlemskap och överlåtelsen blir ogiltig (se lektion 2).

Ett specialfall är när föräldrar vill köpa en bostadsrätt åt sitt barn (t ex vid studier). Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. Ni ansöker sedan om lagfart i enlighet med detta ägandeförhållandet. Försäljning av bostadsrätt. Kalkylen för försäljning av bostadsrätt kan användas av den som har sålt sin bostadsrätt och ska deklarera försäljningen.


Kalkylen kan också användas inför en planerad försäljning för att räkna på skatteeffekten av olika försäljningspris mm. Ange först beteckning och typ av bostad. Står ni båda på kontrakt och lån till lika delar men har lagt in olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva både ett äktenskapsförord och ett skuldebrev.


Exempel: Arash och Jessika är ett par som har bott isär. Nu vill de prova att bo tillsammans. Jessika bor sedan flera år i en bostadsrätt som Arash nu flyttar in i. Skulle Arash och Jessika separera i det här läget har Arash ingen rätt att få halva bostadsrätten , utan den tillfaller Jessika. I storstadsregionerna där det kan vara svårt att få tag på hyresrätter är det ännuvanligare att föräldrar hjälper till att finansiera bostadsrätter.


När föräldrar går in som delägare i barnens boende är det viktigt att tänka på att samtliga andelsägare i bostadsrätten har skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen. Vi vet dock inte hur vi ska se amorteringarna.

Min sambo vill att amorteringarna ska fördelas efter ägarfördelning, men det tycker inte jag. Någon som har erfarenhet av detta? Det är vanligt att sambopar har olika stora belopp att betala i kontantinsats när de köper en gemensam bostadsrätt.


Här är tips på vad man ska. Jag har köpt en bostadsrätt med min partner, vi kommer gå in med olika mycket pengar och vill skriva ngn form av papper på det. Som jag har förstått det finns det två olika sätt att göra det på.


Antingen går vi formellt in med olika ägande dvs vi står för olika andelar på lånet. Min bostadsrätt ligger högst i dagsläget och tillsammans med övriga grannar på samma våningsplan kommer vi missgynnas mest av detta. Hur har ni räknat ut ägarandelar när det gåtts in med olika stora insatser?


Bägge står lika på lånet men insatssumman är mycket olika. Det är tillräckligt att bostadsrätten är avsedd att användas som privatbostad. Skulle bostadsrätten vara uthyrd en längre tid till någon utomstående kan det ändå vara din privatbostad. Det förutsätter att du eller någon av dina närstående har för avsikt att inom överskådlig tid flytta tillbaka till bostadsrätten. Andelstalen styr hur mycket varje lägenhet ska bidra med till finansieringen av föreningens kostnader och visar dessutom hur stor andel av föreningens skulder som belastar varje bostadsrätt.


Om bostadsrätterna skiljer sig åt ( olika storlek) så har de olika bostadsrätterna oftast olika andelstal. Om en bostadsrätt har övergått till bostadsrättshavarens make får maken vägras medlemskap i föreningen endast om maken inte är medlem i HSB. Vad som nu sagts äger motsvarande tillämpning om bostadsrätt till bostadslägenhet övergått till annan närstående person som varaktigt sammanbodde med bostadsrättshavaren.


Lite i samma sits men i detta fall gällande bostadsrätt - Köpte tillsammans och äger var på papper men hela kontantinsatsen står jag för, dryga. Måste verkligen få detta gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg