tisdag 28 juli 2015

Tomas tranströmer dikter

Föräldrarna skildes när han var barn, och därefter träffade han inte sin omgifte far så ofta. Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. He began writing poetry while he was at school. Här är några av hans dikter.


Plötsligt möter vandraren här den gamla jätteeken, lik en förstenad älg med milsvid krona framför septemberhavets svartgröna fästning.

Det är i den tid när rönnbärs-klasar mognar. Den här kvinnan köper och köper saker för att kasta i gapet på tomrummet som smyger bakom henne. En samling dikter , citat och texter om kärlek och tvåsamhet som passar både till borgerlig och kyrklig vigsel. Svarta stammar med lavarnas askgrå skäggstubb. Gläntan är omsluten av en skog som kväver sig själv.


Till sist låter festen sin mask falla och visar sig som den verkligen är: en växlingsbangård. Kalla kolosser står på skenor i dimman. En krita har klottrat på vagnsdörrarna.

Jag återvänder ofta till hans dikt Romanska bågar, en av världens vackraste, med raden: Du blir aldrig färdig, och det är som det skall. Ja, svarar dikten , ja, det är som det ska. Många läser poesi i ungdomen när vi söker efter uttryck för alla starka känslor. I sorgen återvänder vi.


Efter läsningen av hans dikter förändras upplevelsen av världen, skriver Niklas Schiöler, författare och Tranströmerkännare. När Bokförlaget Tranan ger ut ett urval av Tranströmers haikudiktning finns också tre opublicerade haikudikter me något som gör mig orimligt uppspelt, trots allt rör det sig bara om nio. Jättestaden där borta är en lång flimrande driva, en spiralgalax från sidan. Istället används omskrivningar som ’han’ eller ’mannen’. Han var översatt till runt språk och hyllad världen över.


De sparkar fotboll plötsligt förvirring - bollen flög över muren. De väsnas ofta för att skrämma tiden in i snabbare lunk. Felstavade liv - skönheten kvarlever som tatueringar. Utgiven av Bonnier Audio.


En av konsekvenserna av stroken var afasi, vilket försvårade skapandet av lyrik för Tranströmer avsevärt. På grund av detta övergick Tranströmer allt mer till att skriva haikudikter, som ju är korta till sin form, istället för att skriva de långa dikter som tidigare varit vanliga för honom. Samtal med diktaren ute på Runmarö.


Dikten är nog mest känd för sin första del ”Vara vit mans slav” – men ställd bredvid sin andra del, som handlar om den vita husbonden, blir det en dikt som snarare handlar om tvåsamhetens omöjlighet.

Tranströmer läser även ett antal dikter till exempel Han som vankade av sång över taken och Andrum Juli. Den börjar så här: Den som finge sticka från gumgnäll och köld. Men nä: man är för hämmad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg